Substanţa care scade riscul de deces cu până la 50%
Remediu foarte util în unele afecţiuni ale inimii, coenzima Q10 (CoQ10), cunoscută şi sub numele de ubichinonă, este o moleculă solubilă în grăsimi. Acesta joacă un rol important în producerea de energie şi este esenţială pentru funcţionarea corespunzătoare a inimii, ficatului şi a rinichilor.
Importantă pentru funcţionarea organismului
Coenzima Q10,antioxidant puternic,este produsă în mod normal de organism şi este necesară pentru funcţionarea sa. Odată cu înaintarea în vârstă,nivelul său scăde,mai ales la persoanele cu cancer,anumite boli genetice,diabet,boli de inimă,HIV / SIDA,distrofii musculare şi boala Parkinson.
Surse naturale de Coenzima Q10
Printre alimentele cu cel mai mare conţinut de Coenzima Q10se numără:
- Peştele (sardine,somon,macrou,ton)
- Uleiurile (de măsline şi de seminţe de struguri)
- Carnea roşie (în special inima,ficatul şi rinichii)
- Fructele oleaginoase (alune,fistic)
- Seminţele de susan
- Anumite fructe şi legume (mere,fructe de pădure,spanac,portocale,conopidă,broccoli,căpşuni şi mure).
Rol important în insuficienţă cardiacă cronică
În urma mai multor studii,s-a descoperit că persoanele cu insuficienţă cardiacă suferă de deficit de CoQ10. Astfel,un grup de cercetători de la Centrul Inimii de la Spitalul Universitar din Copenhaga,Danemarca,a studiat efectele coenzimei Q10 asupra pacienţilor cu insuficienţă cardiacă. Atunci când pacienţii au luat 100 de miligrame de CoQ10 de trei ori pe zi,efectele asupra stării inimii lor au fost pozitive.
Studiul danez a fost unul controlat. 420 de pacienţi cu insuficienţă cardiacă,moderată sau severă,au fost monitorizaţi doi ani. Jumătate dintre participanţi au primit CoQ10 de trei ori pe zi,în timp ce ceilalţi au primit un placebo.
Până la sfârşitul studiului,decesele din grupul care a primit CoQ10 au fost semnificativ mai mici (18 decese faţă de 36 decese din grupul placebo). De asemenea,pacienţii care au luat