Sunt însărcinată?

1 74409 original jpg jpeg

Sunt foarte multe femei, în special cele mai tinere şi care nu au trecut prin experienţa unei sarcini, care se întreabă cum ar trebui să îşi dea seama dacă sunt însărcinate. Ne ajută doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică ginecologie, să le răspundem la întrebări.

Simptomele prin care este anunţată sarcina sunt diferite de la femeie la femeie,pentru că şi organismul este diferit şi,drept urmare,reacţionează diferit. Am paciente care nu au avut nici un fel de simptom că sunt însărcinate şi paciente care au avut stare de greaţă şi de rău încă dinainte de a se gândi măcar că e cazul să îşi facă un test de sarcină. Sunt câteva simptome generale valabile mai ales pentru primul trimestru de sarcină,dar aşa cum am spus,acestea sunt generale şi nu sunt valabile pentru fiecare pacientă în parte.

Cele mai frecvente simptome şi semne pe care le dă organismul unei femei însărcinate sunt greţurile matinale. De vină pentru aceste greţuri sunt schimbările hormonale. Ele pot fi mai puternice sau mai uşoare,în funcţie de fiecare femeie. Pentru unele,ele se opresc după câteva săptămâni,pentru cele mai multe ele ţin pe tot parcursul primului trimestru,iar pentru unele – cele mai puţine – există posibilitatea ca greţurile matinale să dureze şi o parte din cel ce-al doilea trimestru.

Tot din simptomele care anunţă o sarcina face parte şi faptul că se întăresc şi măresc sânii încă din primele săptămâni după implantarea embrionului. Unele femei mai experimentează dureri de spate sau dureri de abdomen asemănătoare crampelor menstruale.

Sângerarea de nidaţie este un alt simptom pe care îl au unele femei. Nu este obligatoriu să apară – deci cele care nu au o astfel de sângerare nu trebuie să se impacienteze că nu au rămas însărcinate,după cum cele care o au nu trebuie să se sperie că ar reprezenta semnele precoce ale vreunui avort spontan. Sângerarea de nidaţie este slabă cantitativ,de regulă sângele este de culoare maronie,nu roşu aprins. Există o mică posibilitate pentru ca unele femei să confunde sângerarea de nidaţie cu menstruaţia.

Testul de sarcină este cel care poate certifica sau infirma o sarcină. De regulă,sunt precise şi nu dau erori,dar există şi astfel de cazuri de fals pozitiv sau mai degrabă fals negativ în cazul unui test de sarcină. Există şi medicamente care interferează cu acurateţea unui astfel de test de sarcină,dar rapiditatea şi faptul că se poate face oricând acasă reprezintă avantajele acestui tip de test.

Ultima analiză şi cea care ne spune fără echivoc dacă ne aflăm în faţa unei sarcini sau nu este analiza de sânge Bhcg. Analiza poate măsura cantitatea de hormon Hcg încă din primele zile după nidaţie,este o analiză precisă care în condiţii normale nu dă greş. Tot Bhcg este indicată de medici şi ulterior confirmării unei sarcini,pentru a vedea dacă lucrurile evoluează normal,în funcţie de cum se modifică valorile hormonului.