Suplimente de calciu. Când sunt cu adevărat necesare pentru organism
Calciul nu doar că menţine sănătatea dinţilor şi a oaselor, dar intervine şi în procesul de coagulare a sângelui şi asigură buna funcţionare a sistemului nervos. De asemenea, mineralul contribuie la reglarea tensiunii arteriale şi este esenţial în procesele de contracţie şi de relaxare a musculaturii. Iată ce trebuie să ştii despre aceste suplimente de calciu.
Pentru o bună asimilare a calciului,este indicat să se ia concomitent şi vitamina D,întrucât ajută la fixarea mineralului acolo unde există carenţe. Absorbţia calciului este influenţată şi de prezenţa vitaminei C şi a magneziului.
Suplimente de calciu - Trebuie să iei timp îndelungat calciu...
...dacă analizele de sânge îţi indică un deficit de calciu în organism. În acest caz,este recomandat să incluzi în dieta ta alimente care conţin calciu şi,în funcţie de sfaturile medicului,să iei suplimente alimentare. În general,în jurul vârstei de 30 de ani,organismul feminin poate absorbi dintr-odată 50 de miligrame de mineral zilnic,dar şi pierderile sunt destul de mari,mai ales în perioada menstruaţiei. De aceea,este important să-i oferi în jur de 700 de miligrame de calciu pe zi,indiferent de sezon.
...după vârsta de 40 de ani,în perioada premenopauzei şi a menopauzei,când nivelul de calciu din organism este mai scăzut,sau dacă eşti predispusă la polioartroză,boală cunoscută şi ca artrita „prin uzură şi distrugere“. De aceea,este indicat să iei în mod constant (sau o perioadă îndelungată) suplimente de calciu (în jur de 1.000 de miligrame) şi vitamina D3,întrucât organismul nu-şi poate asigura necesarul zilnic de vitamine şi minerale doar prin alimentaţie.
...în cazul în care deja suferi de anumite afecţiuni ale sistemului osos (osteoporoză,artrită reumatoidă etc.). Discută cu medicul tău pentru a stabili cu exactitate în ce cantităţi şi pentru cât timp să iei suplimente de calciu şi alte minerale sau vitamine de care ai nevoie.
Ai grijă la alimentaţie!
Porţiile zilnice de lapte,brânză şi iaurt,parţial sau complet degresate,furnizează o cantitate mare de calciu,recomandată oricărei persoane. Dacă adaugi în dieta zilnică şi alte alimente precum cereale,leguminoase,fructe,sardine etc.,vei obţine necesarul zilnic (în jur de 700-1.000 de miligrame) pentru oase puternice şi o bună funcţionare a glandei tiroide. Peştele (somon,sardine cu tot cu oase etc.) poate fi o alternativă bună,în cazul în care nu consumi produse lactate,deoarece furnizează o cantitate importantă de calciu care se absoarbe repede în organism.
Cum să-ţi protejezi depozitele de calciu din corp
Încearcă să reduci consumul de alimente procesate,conservate,de tip fast-food sau care sunt foarte bogate în sare; Bea cel mult două ceşti cu cafea pe zi; Consumă alcool cu moderaţie,deoarece o cantitate mare împiedică absorbţia calciului în organism,la fel ca şi fumatul; Încearcă să faci cât mai multă mişcare în fiecare zi,pentru a preveni scăderea densităţii osoase.
Când ai nevoie de suplimente de calciu şi ce boli pot apărea în cazul hipocalcemiei?
Hipocalcemia (reducerea anormală a concentraţiei serice a calciului ionizat din corp) se manifestă prin amorţeală şi furnicături în jurul gurii,la nivelul vârfurilor degetelor,depresie,iritabilitate,capacitate intelectuală alterată,pierderi de memorie,oboseală etc. Simptomele care pot apărea sunt spasme musculare,contracţia musculaturii feţei şi încovoierea degetelor (tetanie),convulsii şi tulburări de ritm cardiac,scăderea tensiunii arteriale şi hipertensiune intracraniană,în cazuri severe. Printre cauzele care duc la scăderea nivelului de calciu se numără pancreatita acută,deficitul de vitamina D,insuficienţa renală şi malnutriţia. Tratamentul depinde de cauză,severitate,prezenţa simptomelor,rapiditatea dezvoltării hipocalcemiei,şi,în principiu,începe cu corectarea cauzei şi a deficitului prin administrarea de calciu,la indicaţia medicului specialist.-Dr. Ecaterina Neacşa-Medic specialist medicină de familie,clinica Medlife