Te doare spatele de la statul pe scaun? Aceste proceduri medicale te vor pune în mişcare!

1 0b8a2995 jpg jpeg

Când te simţi rău, ia măsuri! Te doare spatele peste măsură de la atâta stat pe scaun? Ai dureri lombare sau cervicale? Apelează cu încredere la aceste metode de recuperare!

Ştiai că recuperarea medicală este o specialitate care tratează toate tipurile de afecţiuni ale pacienţilor? În funcţie de gravitatea afecţiunii şi de perioada de recuperare recomandată, dar şi ţinând cont de o serie de alţi factori, tratamentul de recuperare include, printre altele, proceduri de magnetoterapie, termoterapie cu laser şi ionizări.

Ce înseamnă şi cum funcţionează terapia magnetică

Magnetodiaflux, magnetoterapie sau terapia magnetică este o formă de fizioterapie, sigură şi neinvazivă, care foloseşte utilizarea undelor electromagnetice, în scopuri curative şi de reabilitare, capabile să interacţioneze cu celulele fără a provoca o creştere a căldurii corpului. Este o tehnică care exploatează beneficiile câmpurilor magnetice pentru vindecarea şi reabilitarea oaselor şi a muşchilor.

„Această tehnică serveşte la stimularea regenerării celulare şi este utilizată mai ales în cazul fracturilor care trec printr-un proces de vindecare greu. Dar este utilă şi pentru osteoporoză şi dureri musculare. Această procedură foloseşte câmpuri electromagnetice generate de curenţi de joasă frecvenţă (50 sau 100 Hz). De asemenea, utilizează efectele terapeutice ale câmpului magnetic în aplicaţii generale sau locale asupra ţesuturilor‟, aflăm de la Dr. balneolog Otilia Oprişan de la Afrodita Resort&Spa Băile Herculane.

În ce constă tratamentul prin magnetodiaflux

Magneţii metalici se aplică pe piele sau aproape de piele, fie direct, fie sub formă de brăţări, coliere, centuri sau sub forma unor pachete care se aplică în zona cu probleme. Se pot folosi de asemenea perne, saltele sau pături. Centurile magnetice conţin mai mulţi magneţi şi sunt disponibile pentru toate zonele corpului (spate, mâini, coate, încheieturi, picioare). În cazul durerilor de cap sunt indicate colierele, cerceii şi coroniţele magnetice. În ce cazuri se recomandă această procedură?

„Magnetoterapia îşi găseşte aplicarea în toate patologiile caracterizate prin durere şi inflamaţie. Intervine în tratamentul tulburărilor articulare şi reumatice şi este utilizată în caz de dureri musculare sau entorse, osteoporoză, artroză, artrită, hernie, vene varicoase, dureri de spate în general, furnicături. Dar şi ulcere de presiune, epicondilită sau edem. Magnetoterapia efectuează o acţiune antiinflamatoare, are un efect de ameliorare a durerii, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi accelerează calcificarea fracturilor şi vindecarea rănilor

, punctează Dr. Oprişan.

O altă metodă de recuperare medicală: Termoterapia cu laser

Termoterapia cu laser este o tehnică care foloseşte energia luminii unui laser pentru a reduce durerea şi inflamaţia, pentru a accelera vindecarea ţesuturilor deteriorate, a relaxa muşchii şi a stimula regenerarea nervilor. Cum funcţionează? Din punct de vedere  biologic, efectele interacţiunii dintre terapia cu laser şi ţesuturile care alcătuiesc corpul uman pot fi împărţite în:

Efecte fotochimice - constau în activarea unor reacţii chimice şi enzimatice. Mai mult, acest tip de terapie acţionează la nivelul schimbului de ioni între partea internă şi externă a membranei celulare, incluzând efecte antiinflamatorii, anti-edem, biostimulante şi analgezice. Efecte fotomecanice - sunt produse de creşterea termică rapidă pe care o suferă ţesutul care primeşte radiaţia. La nivel terapeutic, aceste efecte sunt responsabile pentru accelerarea mişcării limfei, reducerea edemului inflamator şi reactivarea circulaţiei sângelui în capilarele mici. Efecte fototermice - constau în încălzirea ţesutului care primeşte aplicarea terapiei cu laser. Această încălzire poate activa o serie complexă de reacţii biochimice.

Când este indicată terapia cu laser

„Cele mai frecvente indicaţii sunt reprezentate de tendinită şi tendinopatii de  inserţie, fasciită, cu referire specială la fasciita plantară, inflamaţia nervului sciatic, metatarsalgia, sindromul tunelului carpian şi tarsian, condropatia rotuliană. Termoterapia cu laser este indicată şi în tratamentul  bursitei, capsulitei şi contracturilor musculare. De asemenea, terapia cu laser poate determina efectele terapeutice în artroză, în tratamentul  edemului. Foarte eficientă dacă este utilizată integrat cu alte terapii fizice, cum ar fi Terapia Tecar sau cu terapii manuale, cum ar fi osteopatia

, completează Dr. Otilia Oprişan.

Pe lângă cele două terapii amintite mai sus, ionizarea are şi ea multe efecte benefice pentru organismul nostru: „Aerul ionizat ajută la îmbunătăţirea calităţii somnului, a poftei de mâncare şi accelerează fazele de recuperare fizică. De asemenea, reîncărcarea cu ioni negativi poate fi utilă pentru ameliorarea simptomelor depresiei, cum ar fi oboseala sau durerile de cap

, adaugă medicul balneolog al bazei de tratament.



Recente

shutterstock 2088920074 jpg
Prajitura cu frisca si biscuiti  Sursa foto shutterstock 378077170 jpg
Crochete de cartofi cu mozzarella  Sursa foto shutterstock 1295330584 jpg
Poza de cover  Cum sa creezi un colt de poveste cu ajutorul magnoliilor  Sfaturi si recomandari practice Magnolie, flori, casa, curte, gradina jpg
Istoria brățărilor de gleznă De la simboluri sacre la accesorii moderne jpg
5 greseli de evitat in rutina de ingrijire a fetei jpg
Prajitura Semla  shutterstock 1653371791 jpg
shutterstock 2108259377 jpg
clickpentrufemei ro (21) jpg
Piure de cartofi dulci  Sursa foto shutterstock 1066526543 jpg
Prajitura musuroi de cartita  Sursa foto shutterstock 2247142895 jpg
shutterstock 2589962907 jpg
muscate 1 png
Cartofi dulci cu ierburi aromatice  Sursa foto shutterstock 2242194495 jpg
Palatul Buckingham  foto   Shutterstock jpg
femeie feminina 2344774319 jpg
Prajitura cu mere  Sursa foto shutterstock 2179100211 jpg
barbat elegant cu costum jpg
Cartofi dulci umpluti  Sursa foto shutterstock 1012614088 jpg
Secretele ciocolatei sanatoase  Sursa foto chocolate 968457 1280 jpg