Te simţi obosit sau ai slăbit brusc? Este posibil să ai o tulburare hormonală nedepistată

1 sleep 3499608 1280 jpg jpeg

Primele semne ale unei tulburări hormonale pot trece neobservate. De aceea, este important să fii atent la cele mai mici modificări, cum ar fi o oboseala accentuată. Dezechilibrele hormonale sunt, de cele mai multe ori, manifestarea unor afecţiuni ale glandei tiroide.

În cazul în care o boală a tiroidei nu este diagnosticată şi tratată, aceasta se poate agrava. Cu timpul, simptomele se accentuează şi devin chiar ameninţătoare de viaţă. Observarea primelor semne ale unei tulburări hormonale date de afecţiunile tiroidei este esenţială pentru stabilirea rapidă a unui diagnostic şi pentru începerea unui tratament medicamentos. Nedepistată la vreme, o hipertiroidie poate duce la necesitatea îndepărtării chirurgicale a tiroidei sau la administrarea de iod radioactiv, pentru a distruge tiroida.

Hipertiroidia poate fi anunţată de scăderea bruscă în greutate

Această boală se declanşează ca urmare a unui exces de hormoni tiroidieni. Din acest motiv, se ajunge la o scădere în greutate inexplicabilă, la nervozitate şi agitaţie. Alte semne ale tulburărilor hormonale tiroidiene sunt creşterea frecvenţei cardiac, transpiraţia abundentă, dificultăţile la înghiţire sau de respiraţie,  insomnia. Unele forme de boală pot da senzaţie de nisip în ochi, lăcrimare abundentă a ochilor sau proeminenţa globului ocular în afara orbitei.

Hipotiroidia dă somnolenţă şi oboseală

Această afecţiune a tiroidei apare din cauza deficitului de hormoni tiroidieni şi are simptome care la început nu sunt deranjante şi nu trezesc suspiciuni, dar, cu timpul, se accentuează şi afectează desfăşurarea activităţilor obişnuite. Este vorba despre oboseală, somnolenţă, lentoare în mişcări, îngrăşare, constipaţie, probleme de memorie, uscăciune a pielii, cădere excesivă a părului. La acestea, se pot adăuga: senzaţia de frig, anemia şi o creştere a nivelului de colesterol.

Când este important să ajungi la un endocrinolog

Folosirea anumitor medicamente şi stresul cresc riscul apariţiei unor dereglări hormonale la nivelul glandelor. Apetitul crescut şi durerile de cap sunt doar câteva dintre semnele unui dezechilibru care ar trebui să te convingă că ai nevoie de un control endocrinologic. O poftă de mâncare exagerată poate indica dezechilibre ale hormonilor grelină şi leptină, care controlează apetitul. Durerile de cap, ciclurile neregulate şi tensionarea sânilor arată o tulburare a echilibrului dintre hormonii estrogen şi progesterone. Un apetit sexual redus sugerează o scădere a nivelului de hormoni androgeni, iar pilozitatea excesivă, acneea, vergeturile demonstrează un exces de hormoni de acest tip, produşi de ovare, testicule şi glandele suprarenale.