Top 10 obiceiuri care pot afecta rinichii
Rinichii au diverse funcţii vitale, fără de care organismul nu poate funcţiona corect. Aceştia filtrează sângele, reglează tensiunea arterială, echilibrează electroliţii şi ajută la producerea de celule roşii din sânge.
O acumulare de deşeuri în organism poate duce în cele din urmă la insuficienţă renală. Simptomele încep cu dificultăţi de respiraţie,slăbiciune,confuzie şi pot duce la ritmuri anormale ale inimii şi la insuficienţă cardiacă. În multe cazuri,organismul nu prezintă astfel de simptome iniţial. Următoarele sunt obiceiuri comune care cresc riscul de insuficienţă renală.
1. Consumul excesiv de sare
Deşi corpul uman are nevoie de sodiul din sare,excesul poate creşte tensiunea arterială,sporind astfel presiunea asupra rinichilor,îngreunându-le buna funcţionare.
2. Excesul de cofeină
Ca şi sarea,cafeina ridică tensiunea arterială,ceea de afectează rinichii. În consecinţă,consumul regulat de cofeină în exces creşte riscul de leziuni renale.
3. Deshidratarea
Una dintre funcţiile principale ale rinichilor este dezintoxicarea. Când bei prea puţină apă,se ridică conţinuturile de toxine în organism,care dăunează mai multor organe,inclusiv rinichilor.
4. Restricţia la urinare
Atunci când eşti la birou sau ai ceva urgent de terminat,ignori nevoia de a urina,amânând cât mai mult momentul în care mergi la toaletă. Asta nu este deloc sănătos! Pe măsură ce te abţii să urinezi,urina începe să pună presiune asupra rinichilor şi astfel ajung să se formeze pietre.
5. Carnea roşie
Proteinele de origine animală,consumate în exces,afectează metabolismul în general şi poate duce la insuficienţă renală.
6. Alcoolul
Consumul de prea mult alcool duce la blocarea funcţiilor ficatului şi ale rinichilor.
7. Anestezia
Foarte mulţi oameni sunt complet dependenţi de analgezice. Cu toate acestea,consumul excesiv de analgezice dăunează grav rinichilor şi ficatului.
8. Consumulridicat de zahăr
Consumul de prea mult zahărcreşte nivelul de proteine în urină,care semnalează disfuncţionalităţi ale rinichilor.
9. Carenţa de vitamine şi minerale
Buna funcţionare a rinichilori necesită un consum echilibrat de vitamine şi minerale,inclusiv de magneziu şi vitamina B6.
10. Lipsa de somn
Corpul începe repararea ţesutului renal în timpul somnului. Prin urmare,este necesar pentru sănătatea rinichilor sădormi suficient,zilnic.