Top 3 boli mortale

1 77408 original jpg jpeg

Atunci când te gândeşti la cele mai periculoase boli îţi vin probabil în minte cele incurabile, însă, în realitate, acestea nu se clasează în topul celor mai întâlnite de-a lungul istoriei omenirii. Iată care sunt primele 3 boli mortale din întreaga lume!

Boala cardiacă ischemică

Boala cu cea mai ridicată rată a mortalităţii este cea cardiacă. Numită şi boală arterială coronoriană, aceasta apare în momentul în care vasele de sânge care furnizează sânge inimii se îngustează. Netratată, poate duce la dureri în zona pieptului, insuficienţă cardiacă sau aritmii. Factorii de risc includ: hipertensiunea arterială, colesterolul mărit, fumatul, istoricul familial, diabetul şi obezitatea. Poţi preveni apariţia bolilor cardiace făcând sport cu regularitate, păstrând greutatea constantă, având o dietă echilibrată, bogată în fructe şi legume şi săracă în sodiu şi renunţând la fumat şi la alcool.

Atacul de cord

Un atac de cord se petrece atunci când o arteră din creier este blocată sau fisurată. Din această cauză celulele creierului sunt private de oxigen şi se pot distruge în câteva minute. O persoană care face atac de cord va simţi brusc o stare puternica de amorţire şi de confuzie, privirea i se va înceţoşa şi se va deplasa cu greu. Netratat, poate provoca invaliditate pe termen lung. Şansele de recuperare cresc dacă persoana care a suferit de atac de cord primeşte tratament în maximum 3 ore. Printre factorii de risc se numără: tensiunea arterială crescută, istoricul familial sau un atac de cord avut în trecut şi fumatul (în special dacă este combinal cu contraceptive orale). În general, obiceiurile sănătoase în ceea ce priveşte stilul de viaţa şi alimentaţia te pot ajuta să reduci riscul de a face un atac de cord.

Infecţiile tractului respirator

Infecţiile tractului respirator inferior reprezintă o infecţie care afectează căile respiratorii şi plămânii. Factorii care pot determina apariţia aceste afecţiuni sunt: gripa sau o simplă răceală, pneumonia, bronşita sau tuberculoza. Virusurile duc adeseori la dezvoltarea infecţiilor respiratorii, putând fi cauzate şi de prezenţa bacteriilor. Cele mai întâlnit simptome sunt: tusea, dispneea, respiraţia şuierătoare şi senzaţia puternică de presiune în piept. Infecţiile respiratorii netratate pot duce la probleme respiratorii şi uneori chiar şi la deces. Factorii de risc pot include: răceala, calitatea scăzută a aerului, iritaţiile frecvente, fumatul, un sistem imunitar slăbit, astmul sau HIV-ul. Cea mai bună formă de prevenţie este să ai grijă să nu răceşti şi să consumi alimente care să te ajute să îţi întăreşti imunitatea.