Topul medicamentelor care pot afecta rinichii
Obişnuim adesea să luăm pastile indiferent de afecţiunea de care suferim. Multe dintre ele ne pot afecta rinichii, fără să ne dăm seama.
Analgezicele
Atunci când sunt administrate astfel de pastile,în doză foarte mare,pot fi toxice pentru rinichi. Ele sunt recomandate pentru durere. Nu ar trebui să iei astfel de medicamente în fiecare zi sau regulat,fără să consulţi medicul. Antiinflamatoarele nesteroidiene (aspirina,ibuprofenul şi acetaminofenul) inhibă buna funcţionare a rinichilor. Aşa că evită-le!
Citeşte şi:De ce să nu iei niciodată pastile fără apă
Antibioticele
Când nu sunt prescrise de medic,antibioticele pot fi periculoase pentru rinichi. Unele dintre ele,precum aminoglicozidele,pot duce la insuficienţă renală. Ele sunt de regulă utilizate în tratarea infecţiilor urinare. Unele medicamente antivirale,cum este aciclovirul intravenos,trebuie administrate cu atenţie,deoarece şi acestea pot fi toxice pentru rinichi.
Laxativele
În general,laxativele sunt considerate sigure pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea,există unele care pot afecta rinichii,cum sunt medicamentele utilizate pentru curăţarea intestinului. Ele pot declanşa leziuni renale acute. Depunerile de săruri şi cristale în rinichipot duce la insuficienţă renală.
Diureticele
Sunt recomandate pentru eliminarea excesului de apă şi de sare şi sunt necesare în anumite boli de inimă sau de rinichi. Ele pot fi periculoase atunci când sunt utilizate pentru a scăpa de kilogramele în plus,fără supraveghere medicală. Acestea provoacă deshidratare şi hipokaliemie (scăderea nivelului de potasiu din sânge),ce favorizează formarea unor leziuni renale.
Citeşte şi:Pastilele de slăbit. Efecte secundare mai puţin ştiute
Medicamentele anticancer
Toxice pentru rinichi pot fi şi medicamentele recomandate celor care se luptă cu cancerul. Toxicitatea lor este controlată de medic. El este cel care poate să decidă hiperhidratarea pacientului,pentru a ţine sub control efectul nefrotoxic al pastilelor.