Tot ce trebuie să ştii despre hipertensiune

1 70585 original jpg jpeg

Hipertensiunea arterială este una dintre cele mai comune probleme de sănătate, cauzată de stilul de viaţă actual. Experţii spun că, până şi copiii pot fi victime ale tensiunii arteriale.

Ce este hipertensiunea

Este definită ca tensiunea arterială ridicată în mod repetat. Oamenii de ştiinţă spun că:„tensiunea arterială reprezintă forţa cu care sângele circulă prin pereţii arterelor. Tensiunea normală creşte şi scade pe tot parcursul zilei,dar poate cauza probleme de sănătate dacă rămâne ridicată pentru o lungă perioadă de timp. Astfel,poate duce la boli de inimă şi accident vascular cerebral“.

Stilul de viaţă,responsabil de hipertensiune

Mâncatul la ore târzii,lipsa exerciţiilor fizice,stilul de viaţă sedentar,toate contribuie la creşterea hipertensiunii arteriale.

Cauzele hipertensiunii

La majoritatea pacienţilor (aproape 90%) nu există nicio cauză cunoscută pentru creşterea tensiunii arteriale,spune Dr. Vijay D'Silva. „Motivul care stă la baza tensiunii arteriale crescute este ateroscleroza. Există mai mulţi factori responsabili care duc la ateroscleroză: stresul, stilul de viaţă sedentar, obiceiurile alimentare nesănătoase, lipsa exerciţiilor fizice“, explică medicul.

Atenţie! Aproximativ o treime din populaţia lumii se va confrunta cu această problemă de sănătate până în 2020, prevede medicul chirurg Ramakanta Panda.

Cum poate fi prevenită

„Este important adoptarea unui stil de viaţă activ, care ajută la pierderea în greutate“, spune Dr. D'Silva. El adaugă că exerciţiile fizice regulate sunt cruciale,întrucât oamenii activi fizic au un risc mai mic de a suferi de hipertensiune arterială decât cei care au un stil de viaţă sedentar.

Hipertensiune arterială necontrolată poate duce la:

Atac de cord sau accident vascular cerebral-hipertensiune arterialăpoate provoca rigidizarea şi îngroşarea arterelor (ateroscleroză),situaţie care favorizează atacul de cord,accidentul vascular cerebralsau alte complicaţii.

Anevrism-creşterea tensiunii arteriale poate slăbi vasele de sânge şi umflarea lor,formând un anevrism. Dacă acesta se rupe,poate pune viaţa în pericol.

Pierderea vederii-îngroşarea sau ruperea vaselor de sânge de la nivelul ochilor poate duce la pierderea vederii.

Probleme de memorie-hipertensiune arterială necontrolată poate afecta capacitatea de gândire şi de învăţare. Probleme cu memoria sau înţelegerea conceptelor este mai frecventă la persoanele cu tensiune arterială crescută.