Tot ce trebuie să ştii despre menopauza precoce

1 71747 original jpg jpeg

Instalarea menopauzei după împlinirea a 45 de ani nu ar trebui să sperie nicio femeie, este doar un proces fiziologic firesc. Dar când aceasta se instalează înainte de această vârstă poartă numele de menopauză precoce sau prematură şi afectează, mai ales în ultimii ani, aproape 4% din femeile aflate la vârsta reproductivă.

Instalarea precoce a menopauzei poate apărea fie din cauza moştenirii genetice (rude de grad I care au suferit de aceeaşi afecţiune),fie din cauza intervenţiilor chirurgicale în urma cărora sunt extirpate organele genitale interne (ovare,trompă,uter). Este asociată cu afecţiuni endocrine,boli autoimune sau boli inflamatorii ale intestinului. Poate fi favorizată de consumul de tutun şi alcool,epuizare psihică şi fizică,variaţii importante de greutate.

Cum o recunoşti

Simptomele menopauzei precoce sunt foarte asemănătoare cu cele ale menopauzei naturale. Printre acestea se numără:

·         Menstre neregulate sau lipsa acestora (pentru o perioadă mai mare de trei luni)

·         Prezenţa bufeurilor (senzaţia de căldură bruscă în partea superioară a corpului)

·         Uscăciunea vaginului

·         Vezică urinară iritată

·         Incontinenţă urinară

·         Insomnie

·         Libidou scăzut

·         Nervozitate,schimbări bruşte de dispoziţie,uşoare depresii

Dacă aţi împlinit 40 de primăveri şi aţi recunoscut unul sau mai multe dintre simptomele enumerate mai sus,mergeţi la medic pentru un set de analize hormale care includ măsurători ale FSH (hormonul de stimulare ovariană),prolactinei,estrogenului şi estradiolului.

Efectele menopauzei precoce

Femeile care trec prin menopauza precoce pot avea un risc mai ridicat de a dezvolta boli precum osteoporoză,boli de inimă,cancer de colon,de sân sau ovarian,cataractă,afecţiuni ale gingiilor şi pierderea dinţilor. În unele cazuri,pe lângă starea de iritabilitate destul de crescută,unele femei pot suferi pierderi de memorie sau dificultăţi de concentare,dureri articulare.

În ce constă tratamentul

Menopauza precoce este un proces fiziologic ireversibil. Există însă alternative de ameliorare a simptomelor specifice. Cel mai cunoscut dintre acestea este terapia hormonală substitutivă ce are la bază o combinaţie de estro-progestativă,ce ajută la scăderea intensităţii bufeurilor,reducerea insomniilor şi a stărilor de nervozitate. Această terapie aduce cu sine şi o serie de riscuri cum sunt cancerul de sân,ovarian şi uterin. Terapia naturală constă în adoptarea unei diete pe bază de soia,alune şi seminţe uleioase (seminţe de flaorea-soarelui,in). Recomandarea este de a merge la un medic nutriţionist pentru a afla care sunt cele mai potrivite alimente.

Sfatul specialistului:

Dr Andreas Vythoulkas,medic obstetrică-ginecologie,cu supraspecializare în infertilitate

Tinerele care au în familie cazuri de menopauză precoce şi care îşi doresc să obţină o sarcină,trebuie să ştie că riscurile de a moşteni afecţiunea sunt mari şi că nu trebuie să amâne concepţia. În cazul femeilor care-şi doresc să devină mame,dar au semne de menopauză precoce este absolut obligatoriu să se prezinte direct la un medic specializat în probleme de fertilitate. În acest caz,este foarte posibil ca tratamentul hormonal substitutiv recomandat să atenueze simptomele de menopauză precoce sau chiar să le pună punct. Menopauza precoce nu poate fi prevenită,tocmai de aceea,mai ales în cazurile în care există anetecedente în familie,recomand femeilor să nu amâne momentul conceperii unui copil. În cazul în care identificaţi absenţa menstrelor,mergeţi la medicul specialist pentru câteva dozări hormonale;AMH,estradiol,FSH,prolactină pentru a vedea exact care este stadiul menopauzei precoce.