Totul despre afecţiunile glandei tiroide
Ai probleme cu greutatea, te simţiletargică, chiar dacă dormi 8 ore pe noapte? Aceste simptome sunt caracteristice bolilor tiroidiene, afecţiuni care le afectează pe foarte multe femei.
Ce este tiroida
Glanda tiroidă este situată în partea din faţă a gâtului şi are forma unui future. Funcţia sa principală este de reglare a metabolismului. În general,bolile tiroidiene sunt mai răspândite la femei şi pot avea diferite cauze.
Tipuri de boli tiroidiene
Afecţiunile tiroidiene sunt de două feluri:
Hipotiroidism – afecţiunea se caracterizează prin tiroidămai puţin activă ce duce la încetineală,letargie,căderea pleoapelor superioare,umflarea feţei şi a membrelor,intoleranţă la frig,apetit redus,creşterea în greutate,colesterol ridicat,constipaţie,piele aspră,ciclu menstrual neregulat şi infertilitate.
Hipertiroidism – creşterea activitătii hormonilor tiroidieni se manifestă prin palpitaţii,pierderea în greutate în ciuda apetitului crescut,proeminenţă de globi oculari (exoftalmie),nervozitate,insomnie,intoleranţă la căldură,diaree,tulburări menstruale şi creşterea colesterolului „rău“.
Acestea pot duce la:
1. afecţiuni congenitale – hipotiroidismul poate duce la retard mental sever în copilărie,cunoscut sub denumirea de „cretinism“
2. glanda tiroidă marită este cunoscută şi ca guşă. Aceasta poate apărea din cauza deficitului de iod ori din cauza bolii Graves,ce apare ca urmare a secreţiei exagerate de hormon tiroidian. Guşa de dimensiuni foarte mari poate comprima structurile din jurul gâtului şi a pieptului,determinând simptome obstructive severe,cum sunt lipsa de aer şi dificultăţi la înghiţire.
3. Una dintre cele mai comune boli este tiroidita Hashimoto. Aceasta este o afecţiune cauzată de inflamaţiile anormale ale glandei tiroidei.
4. infecţie virală ocazională.
5. cancerul tiroidian– în stadiu incipient funcţia tiroidiană este rareori afectată.