Totul despre cataractă

1 80107 original jpg jpeg

Cataracta este una dintre cele mai comune afecţiuni ale ochilor. Chiar dacă boala apare după o anumită vârstă, este foarte important să ştim cât mai multe despre toate afecţiunile oculare. Astăzi vom vorbi despre cataractă şi simptomele ei.

Tipuri de cataractă

În funcţie de modul în care s-a dezvoltat, cataracta poate fi împărţită în:

-    Cataractă congenitală. Apare în timpul copilăriei timpurii.

-    Cataractă secundară. Aceasta apare ca o consecinţă a unei alte afecţiuni – toxic, traumatic, diabet zaharat, hipotiroidism.

-    Cataractă senilă. Apare în urma îmbătrânirii şi este cea mai frecventă. Constituie 90% din cazurile de afecţiuni oculare. 

Cataracta senilă

Riscul de a suferi de cataractă senile creşte odată cu vârsta. Astfel, 60% din populaţie cu vârste cuprinse între 65 şi 74 de ani suferă de cataractă, iar procentul creşte până la 70% dacă îi incluzi pe cei de peste 70 de ani. Odată cu îmbătrânirea, transparenţa retinei se pierde progresiv din cauza mai multor factori:

-    Factorii de mediu;-    Radiaţia solară;-    Fumat;-    Factorii metabolici;-    Alimentaţia;-    Factorii de genetică.

De ce este cauzată cataracta:

Cataracta determină o scădere a acuităţii vizuale. În funcţie de care parte a lentilei cristaline este afectată, ea se va prezenta într-un fel sau altul:

-    Cataracta nucleară, care reprezintă 30% din cazuri, afectează nucleul.

-    Cataracta corticală reprezintă 50%, iar o lampă cu fantă apare ca opacităţi triunghiulare şi radiale.

-    Cataracta subcapsulară ulterioară, de 20%, în care acuitatea vizuală scade cu lumină intensă. Acestea se pot datora tratamentelor cu corticosteroizi sau diabetului zaharat.

Pierderea acuităţii vizuale este graduală. Astfel, putem distinge diferitele etape ale evoluţiei pentru cataractă:

Incipient: Acuitate vizuală între 0,8 şi 1,0. Există o întărire şi rigiditate în lentilă din cauza vârstei.

Dezvoltat: Acuitatea vizuală între 0,1 şi 0,5. Cataracta are un nucleu dens.

Matur: Acuitate vizuală mai mică de 0,1. Se pot percepe mişcările şi variaţiile de lumină. Obiectivul este alb, care se numeşte leucocoria şi este umflat.

Hipermatur: Se pot percepe variaţii de lumină, iar nucleul este maro.

Un pacient cu cataractă va avea o vedere înceţoşată, ca şi cum ar vedea o ceaţă densă, cu o scădere a acuităţii vizuale progresive (mai rapidă în cataractele capsulare posterioare, care, de asemenea, produc puncte).

Credit foto: