Tratamente pentru eliminarea transpiraţiei excesive

sweating 1 2716 1810 90 jpeg

Cele mai multe persoane se confruntă cu problema transpiraţiei, mai ales în sezonul cald, când mercurul din termometre urcă peste limitele de confort. Totuşi, pentru unii, sudoarea la subraţ este o problemă constantă, care afectează calitatea vieţii.

Hiperhidroza,sau transpiraţia excesivă,este o tulburare a organismului,care nu reprezintă un pericol pentru sănătatea persoanei afectate. Cu toate acestea,ea poate avea implicaţii uriaşe asupra bunăstării sociale. Potrivit experţilor,3% din populaţia lumii se confruntă cu transpiraţia excesivă,femeile fiind afectate mai des decât bărbaţii. Totuşi,procentul este posibil să fie mult mai mare,deoarece puţini sunt cei care se duc la medic atunci când sesizează această anomalie.

Potrivit unui studiu,până la 50% dintre persoanele cu transpiraţie excesivă se simt mai puţin încrezătoare în forţele proprii. Frustrarea,depresia şi jena sunt alte rezultate ale hiperhidrozei.

Tratamentele aplicate local

Cel mai des folosit tratamentrămâne antiperspirantul. Dar,de cele mai multe ori,cele comune nu dau rezultate. Antiperspirantele special concepute pentru hiperhidroză blochează canalele care duc la glandele sudoripare ale pielii,pentru a preveni transpiraţia să ajungă la suprafaţă. Ingredientele active sunt săruri metalice,cel mai frecvent compuşi de aluminiu,cum ar fi clorură de aluminiu. Acestea trebuie administrate numai la recomandarea doctorului şi nu pe răni deschise (cum ar fi tăieturi,sau alte leziuni).

Iontoforeza

În cazul în care antiperspirantele nu reuşesc să controleze nivelurile de sudoare,un tratament numit iontoforeza poate fi următorul pas. Cu toate ca este mai des utilizat pentru eliminarea transpiraţiei palmelor sau picioarelor,decât pentru transpiraţia de la subsuoară,iontoforeza este o procedură simplă care poate fi efectuată în cabinetul unui medic sau la domiciliu. Aceasta este o tehnică de admistrarea activă a medicamentelor solubile,transportul transcutan al lor făcându-se sub formă de ioni. Înainte de procedură trebuie făcut un test. Testarea se realizează în mod frecvent pentru cele mai bune rezultate.

Tratamentul cu botox

O alternativă nonvazivă pentru hiperhidroza axilară,care necesita mai puţină atenţie decât iontoforeza,este botoxul. Este aprobat de FDA pentru tratarea hiperhidrozei şi acţionează prin blocarea terminaţiile nervoase care transmit semnale glandelor sudoripare pentru a produce transpiraţie. Efectuleste vizibil de la trei la 16 luni. Tratamentul trebuie refăcut periodic,pentru a te bucura de lipsa transpiraţiei.