Tratamente pentru insolaţie
Insolaţia este o urgenţă medicală, ce poate apărea în cazul expunerii prelungite în timpul verii la razele soarelui. De obicei, organismul îşi reglează singur o temperatură constantă, dar în condiţii extreme îşi pierde abilitatea de termoreglare. Copiii, persoanele vârstnice şi persoanele supraponderale, la care procesul de termoreglare este mai puţin eficient, sunt cele mai expuse riscului de insolaţie. De asemenea, activitatea fizică intensă, umiditatea ridicată şi deshidratarea favorizează apariţia insolaţiei.
Insolaţia se manifestă prin creşterea temperaturii corpului, prin cefalee (dureri de cap), greaţă, vărsături, ameţeli, tahicardie (creşterea ritmului bătăilor inimii), scăderea tensiunii arteriale, dureri şi crampe musculare, oboseală şi slăbiciune. Nu există tratmente medicale speciale pentru ea, dar medicii recomandă anumite măsuri, menite să reducă rapid „fierberea“ corpului.
Ideal ar fi să te protejazi de razele puternice ale soarelui purtând ochelari de soare, pălărie sau umbrelă şi haine uşoare, din fibre naturale, deschise la culoare. Totuşi, dacă te simţi epuizată de căldură, ce trebuie să întrerupi orice activitate şi trebuie să te odihneaşti într-un mediu răcoros. Înlătură hainele în exces şi ţine-ţi picioarele ridicate. Pentru a te răcori rapid, poţi folosi comprese reci sau pungi cu gheaţă aşezate pe abdomen, pe cap sau în axile (sub braţe).
În acelaşi timp este foarte important să te rehidratezi, căci transpiraţia cauzează pierderea fluidelor şi mineralelor din corp. Trebuie să bei între 1.5 şi doi litri de apă la fiecare 2-4 ore sau până când urinezi în cantitate suficientă, iar urina este deschisă la culoare. De obicei, perioada de recuperare durează cel puţin 24 de ore.
Citeşte şi: Particule de plastic, descoperite în hrană, în apă şi în aer
Insolaţie severă
Dacă nu se iau aceste măsuri, se poate ajunge la insolaţie severă, caracterizată prin creşterea temperaturii corpului peste 40° C, tegumente uscate şi fierbinţi, oboseală extremă, cefalee, vărsături „în jet“ (fără senzaţie de greaţă), diaree, tahicardie, scăderea tensiunii arteriale, tulburări ale stării de conştienţă (confuzie, anxietate, pierderea cunoştinţei), convulsii şi dificultăţi în respiraţie.
Insolaţia este o urgenţă medicală, care poate pune viaţa pacientului în pericol. De aceea, se asemenea cazuri, se apelează mai întâi serviciul medical de urgenţă şi abia în aşteptarea acestuia se iau măsurile de prim ajutor.