Tratamentul medicamentos pe viaţă al fibrilaţiei atriale poate fi de acum înlocuit

1 68784 original jpg jpeg

Peste 40% dintre oameni suferă de fibrilaţie atrială. Această afecţiune este principala cauză de accident vascular. Tratamentul medicamentos al acestor pacienţi este pe viaţă, însă acum, poate fi înlocuit printr-o intervenţie minim invazivă.

Aproape jumătate din din populaţia globală de peste 65 de ani a avut cel puţin un episod de fibrilaţie atrială de-a lungul vieţii.

“Un episod de fibrilaţie atrială poate dura de la câteva minute,la câteva ore,zile sau chiar săptămâni. Această se asociază cel mai frecvent cu bolile coronariere,hipertensiunea arterială şi afecţiunile tiroidiene”,a explicat dr. Dan Deleanu,Medic primar Cardiolog supraspecializat în cardiologie intervenţională,din cadrul Centrelor de Excelenţă ARES Bucureşti.

Efectele fibrilaţiei atriale asupra co

“Fibrilaţia atrială se caracterizează prin tendinţa sângelui de a stagna la nivelul inimii,ceea ce favorizează formarea cheaguri de sânge,locul predilect de formare fiind la nivelul urechiuşei stângi (“extensie” a atriului stâng având şi denumirea de auricular atrială). Aceşti trombi pot migra în circulaţie,putând ajunge în orice vas şi producând consecinţe serioase (AVC,infarct miocardic,ischemie mezenterică,ischemie acută de membre). În acest context,persoanele cu fibrilaţie atrială necesită tratament anticoagulant pentru a preveni formarea trombilor,dar şi acest tratament implică riscuri de sângerare dacă nu se efectuează o monitorizare strictă a testelor de coagulare (ÎNR)”,a explicat dr. Deleanu.

Citeşte şi:

Obiceiuri care-ţi slăbesc inima

Seminţe care-ţi protejează inima

Pacienţii diagnosticaţi cu fibrilaţie atrială – o viaţă întreagă de tratament medicamentos

Calitatea vieţii unui pacient cu fibrilaţie atrială nu este una ridicată deoarece tratamentul practicat în prezent împotriva fibrilaţiei atriale este unul medicamentos “pe viaţă”.

“Până în prezent opţiunea terapeutică a pacienţilor diagnosticaţi cu fibrilaţie atrială constă în administrarea de anticoagulante. Însă,acest tratament medicamentos nu numai că este unul “pe viaţă”,dar nu este nici uşor de administrat. Mai exact,pacienţii cu fibrilaţie atrială trebuie să se prezinte la medic o dată la 3-4 săptămâni pentru a realiza o analiză de sânge în urmă căreia medicul îi poate recalibra medicaţia”,a explicat Dr. Dan Deleanu.

În plus,medicaţia pe baza de anticoagulante nu este indicată în cazul în care pacientul este diagnosticat şi cu alte afecţiuni pe lângă fibrilatia atrială – afecţiuni precum cancer,diabet,ulcer etc.

De asemenea,în cazul unei paciente tinere diagnosticate cu fibrilaţie atrială,obţinerea unei sarcini nu este posibilă ca urmare a tratamentului pe bază de anticoagulante.

Un tratament nou de îndepărtare a riscului producerii de fibrilaţie atrială

Acum există o procedură minim invazivă care uşurează viaţa pacienţilor suferinzi de fibrilatie atrială. LA noi în ţară,intevenţia este realizată către Dr. Dan Deleanu.

Implantarea dispozitivului Watchman reprezintă soluţia revoluţionară pentru eliminarea riscurilor survenite în urma fibrilatiei atriale.

Dispozitivul Watchman sigilează încăperea în care se formează trombii,respectiv auriculă stânga,în urmă unei proceduri minim invazive,realizată în sala de angiografie.

Etapele realizării intervenţiei Watchman

Potrivit Dr. Dan Deleanu,înainte de a începe procedura propriu-zisă se practică ecografie transesofagiană pentru a evidenţia prezenţa sau absenţa trombilor şi pentru a determina dimensiunile optime ale dispozitivului care va fi implantat.

Ulterior,medicul va efectua mici incizii la nivelul canalului inghinal pentru a vizualiza vena femurală. La nivelul acestei mici incizii,sub ecran radiologic,se va introduce o teacă,ulterior pe teacă se introduc catetere până la nivelul inimii.



Recente

shutterstock 1316292563 jpg
Exercitii pentru barbia dubla  Sursa foto shutterstock 2399863527 jpg
școlar  foto   Shutterstock jpg
Tocana de legume  Sursa foto shutterstock 713004241 jpg
Cum poate magneziul reduce simptomele sindromului premenstrual la femei jpg
Cadou femeie 2448635887 jpg
Metode antistres detoxifiere mentala  Sursa foto shutterstock 2500322713 jpg
shutterstock 2045104589 jpg
shutterstock 2169907187 jpg
Metoda care ajuta aprintii sa si pregateasca rapid copiii de scoala  Sursa foto Pixabay jpg
shutterstock 617788556 jpg
Zacusca de ciuperci  Sursa foto shutterstock 750171562 jpg
Tort de clatite  Sursa foto shutterstock 357884531 jpg
shutterstock 2050732577 jpg
Vitamina care previne tulburarile de memorie  Sursa foto shutterstock 414407089 jpg
Zacusca dovlecei  Sursa foto shutterstock 458289046 jpg
shutterstock 2404914829 jpg
Chec cu afine si fulgi de ovaz  Sursa foto shutterstock 612616646 jpg
shutterstock 2407845029 jpg
Imagine Imunoterapie SC jpg