Tricotilomania, boala care te face să-ţi smulgi părul

1 71267 original jpg jpeg

Vorbeşti la telefon şi când ai terminat ai realizat că ţi-ai smults un mănunchi de fire de păr? Sau mai grav, acum ceva timp aveai şuviţe groase şi cu volum, acum ele sunt mult mai subţiri şi asta pentru că le tot smulgi? Este posibil să te confrunţi cu tricotilomania, o boală de care poţi scăpa cerând ajutorul unui specialist.

Pentru acelea care nu sunt familiarizate cu tricotilomania,boala este o tulburare care te face să simţi constant nevoia de a-ţi smulge părul din cap. Neplăcerea apare în principal la femei şi,de obicei,la vârsta pubertăţii.  

Imaginează-ţi cum ar fi să-ţi atingi părul ore în şir. Te opreşti pentru o secundă,apoi continui să faci asta iar şi iar. Te uiţi cum şuviţele cadşi pur şi simplu nu te poţi opri. Dacă cei din jur îţi spun că ceva este în neregulă cu tine sau ajungi singură la această concluzie,ar fi cazul să ceri ajutorul unui specialist.

Boala cuprinde mai multe forme

Boala se poate manifesta prin mai multe forme,de la răsucirea şi netezirea păruluipână la smulgerea lui din cap. Unii fac asta pentru a se relaxa,alţii pentru că sunt foarte stresaţi. Stoparea acestui obicei nesănătos este unul dintre cele mai dificile lucruri,spun oamenii de ştiinţă,pentru că lor le este mai greu chiar să se oprească decât să renunţe la fumat.

Rularea şuviţelor pe degete este o formă a tricotilomaniei? Unii oameni de ştiinţă ar argumenta că este,chiar dacă ei de fapt nu-şi smulg părul. Explicaţia lor este foarte simplă. Această joacă se transformă într-un obicei de care nu se poate scăpa cu uşurinţă. Odată ce începe ca asta să le afecteze stilul lor de viaţă,lucrurile încep să degenereze.

Cum te vindeci de boală

Primul pas în vindecare este conştientizarea celor care îşi smulg părul că au o problemă. Întrucât de cele mai multe ori ei nu pot scăpa singuri de aceasta,pot cere ajutorul unui psiholog. El poate recomanda folosirea unei mingi de stres,făcându-i astfel pe cei care au această problemă să nu-şi mai atingă părul.

De asemenea,pentru persoanele care simt nevoia de a-şi atinge constant pielea capului,există soluţii topice şi creme care pot face ca acea senzaţie de mâncărime sau sensibilitate să dispară,şi astfel să se reducă impulsul nervos.