Tulburări mentale înţelese greşit din cauza filmelor de la Hollywood. Amnezia cauzată de un accident nu şterge amintirile vechi

1 shutterstock 1374972140 jpg jpeg

Mulţi dintre noi am aflat prima oară din filme despre diverse afecţiuni, cum sunt tulburările mentale. Din păcate, despre unele dintre ele nu avem o viziune corectă din cauza modului în care ne-au fost prezentate.

Este posibil să avem prieteni sau membri ai familiei care se ocupă de persoane cu tulburări mentale sau să fi fost familiarizaţi cu aceste afecţiuni în urma vizionării unor filme. Descrierea acestora este adesea defectuoasă şi poate duce la neînţelegeri.

Narcolepsia

Această afecţiuni este descrisă pur şi simplu ca o tulburare misterioasă care îi face pe oameni să adoarmă când te aştepţi mai puţin. În realitate, este o afecţiune complexă, cu cauză neurologică şi simptome diverse. Îi poate face pe unii să adoarmă în timpul zilei, dar este mult mai mult decât atât. Simptomele frecvente ale narcolepsiei sunt somnolenţa extremă în timpul zilei, paralizia în somn (senzaţia că eşti conştien fără să te poţi mişca), halucinaţiile. Doar la unii bolnavi apare cataplexia, pierderea bruscă a capacităţii de a-şi controla musculatura, declanşată de emoţii sau reacţii intense. De obicei, durează câteva minute, timp în care persoana este conştientă.

Unele dintre aceste simptome sunt tratabile, iar persoanele care au simptome narcoleptice grave sunt mult mai atente să le gestioneze mai bine decât este prezentat în filmele hollywoodiene.

Amnezia

Scena în care un personaj suferă un accident şi nu-şi mai aminteşte nimic la trezire este arhicunoscută cinefililor. Totuşi, nu oferă o imagine exactă a ceea ce înseamnă, de fapt, să suferi de amnezie.

Acest scenariu clişeist se poate petrece, dar nu este singurul tip de amnezie, chiar dacă este preferat de scenarişti. Amnezia anterogradă este de fapt denumirea tulburării manifestată prin incapacitatea de a forma amintiri noi ca urmare a unui accident sau lovituri care afectează creierul. Bolnavul îşi aminteşte totul până la momentul accidentului, dar nu mai poate memora nimic după acel eveniment nefericit, nici măcar informaţii pe termen scurt. Amnezia retrogradă se aseamănă cu ceea ce cunoaştem din filme. Se manifestă prin pierderea amintirilor stocate până la momentul accidentului. Totuşi, se observă o rezistenţă mai mare a amintirilor mai vechi, ceea ce se numeşte legea lui Ribot. Prin urmare, cei care suferă de amnezie retrogradă îşi pot aminti numele, data la care s-au născut, numele celor dragi şi-i recunosc atâta timp cât sunt legate de amintiri mai îndepărtate legate de copilărie şi adolescenţă.

Autismul

Aceasta este o tulburare despre care aproape toată lumea a auzit, dar puţini au înţeles-o. Simptomele autismului variază de la o persoană la alta, deşi sunt clasificate ca o formă de comportament neurodivers, ceea ce înseamnă că persoanele cu autism şi alte afecţiuni neurodiverse diferă de la norma tipică. În prezent, din acest motiv, autismul este adesea denumit tulburare de spectru autist, iar mintea fiecărei persoane cu autism poate fi foarte diferită faţă de a alteia cu acelaşi diagnostic. Unii se pot lupta cu aportul senzorial sau cu normele sociale, în timp ce alţii pot avea probleme de comunicare sau o gamă mai largă de probleme. În ciuda faptului că au autism, anumite persoane pot trăi în societate în mod independent şi pot răspunde aşteptărilor tipice, fără a avea nevoie de supraveghere.

În orice caz, autismul nu înseamnă o lipsă de emoţie sau empatie care ar putea transforma oamenii în ucigaşi în serie şi nici nu le oferă unora o inteligenţă inexplicabilă asemănătoare unei puteri supranaturale, cum apare în unele pericule. Ca oricine altcineva, o persoană cu autism merită respect, şi susţinere, dacă este necesar, nicidecum frică sau milă.

Depresia

Această afecţiune este denaturată în multe filme, la fel ca în viaţa reală. Numită şi „tristeţe cronică”, depresia este o boală mentală gravă care afectează milioane de oameni. Adesea, este banalizată şi interpretată greşit în filmele de la Hollywood. Înseamnă mai mult decât pur şi simplu să fii trist sau depăşit de întâmplările petrecute într-o zi sau o săptămână. Necesită tratament şi ajutor, deoarece implică multe simptome. Pot apărea probleme cu somnul, alimentaţia, activitatea profesională, îndeplinirea sarcinilor zilnice.

FOTO: Shutterstock