Uiţi des unde ai pus cheile de la casă? Motive din cauza cărora te poţi confrunta cu pierderi de memorie

1 memorie jpg jpeg

Îţi notezi de multe ori ce ai de făcut, însă cu toate acestea se întâmplă să uiţi? Iată câteva motive din cauza cărora te poţi confrunta cu pierderi de memorie!

Memoria ne poate juca feste tuturor, mai ales de la o anumită vârstă. De cele mai multe ori, nu ne mai amintim de ce am intrat într-o anumită cameră, unde am pus cheile de la casă sau de la maşină, dacă am luat sau nu tratamentul medicamentos sau ce s-a întâmplat cu exactitate acum câteva săptămâni sau zile. Nu numai boala Alzheimer poate fi cauza pierderilor de memorie, ci şi alte motive. Stresul, anxietatea sau consumul de alcool pot duce la apariţia tulburărilor de memorie.

Stresul şi îngrijorările

Când ai multe lucruri de făcut şi pui presiune pe tine, nivelul de cortizol creşte. Acest hormon al stresului afectează hipocampul şi alte părţi ale creierului care contribuie la buna funcţionare a memoriei. În mod similar, anxietatea şi îngrijorarea persistentă la ceva ce s-ar putea întâmpla (sau nu) în viitor se resimte ca un factor de stres pentru corpul tău şi are acelaşi efect asupra creierului. „Când nivelul de stres este ridicat şi eşti îngrijorat, nu te poţi concentra pe nimic şi atenţia îţi este afectată, se simte ca o tulburare de memorie‟, spune Dr. Faubion, pentru prevention.com.

Perimenopauza

Dacă te afli la perimenopauză (perioada de timp care duce la menopauză) este posibil să te confrunţi şi cu tulburări pe memorie, pe lângă toate celelalte simptome specifice. Vestea bună este că lucrurile pot să revină la normal odată ce ai trecut de această perioadă, mai ales dacă vei consuma suplimente şi alimente care te pot ajuta în acest sens. În plus, perimenopauza aduce adesea schimbări de dispoziţie, cum ar fi: anxietate, depresie, bufeuri sau tulburări de somn.

Tulburările de somn

Indiferent de vârstă, lipsa de odihnă poate afecta memoria, în mare măsură. „Dacă nu ajungi la etapele de somn profund, anumite substanţe toxice se pot acumula în creier, iar în acest fel, memoria poate fi afectată. Aşadar, îmbunătăţirea somnului poate creşte vigilenţa pe parcursul zilei, ceea ce poate ajuta memoria‟, spune Dr. Faubion.

Consumul de alcool

Alcoolul poate încetini sistemul nervos central şi poate afecta memoria. Oamenii de ştiinţă ştiu că există dovezi potrivit cărora consumul de alcool poate încetini activitatea cerebrală: „Nu vreau să exagerez, dar, în mod clar, dacă cineva îmbătrâneşte prematur, probabil cocktailurile l-au ajuns din urmă‟, a subliniat medicul.

Sursă foto: Shutterstock