Un miros banal pe care-l simţi în baie ar putea s­ă fie semn că suferi de diabet zaharat

2 57724 original jpg jpeg

În unele cazuri, semnele date de prezenţa unei boli ca diabetul zaharat de tip 2 pot fi greu de observat. Este o afecţiune care evoluează lent pe perioade lungi de timp. Nedepistat din vreme, diabetul poate afecta rinichii, vederea, vasele de sânge şi sistemul nervos.

Este important să cunoşti simptomele diabetului zaharat pentru a evita agravarea bolii. Faţă de cele ştiute, precum creşterea apetitului, sezanţia continuă de sete, urinarea frecventă, înceţoşarea vederii ori vindecarea anevoioasă a rănilor, specialiştii au observat şi alte semne aparent banale şi inofensive care ar trebui să avertizeze în privinţa unei afecţiuni ca diabetul zaharat. Este ciudat faptul că acest semn se poate depista când mergi la toaletă.

În mod normal, urina ar trebui să fie limpede, fără miros şi nu ar trebui să simţi durere în timpul urinării. Este normal ca urina să aibă culoarea galben deschis, care se datorează pigmentării rezultate din descompunerea hemoglobinei din sânge în timpul îndepărtării reziduurilor din rinichi. Programează-te la medicul de familie dacă observi vreo modificare a culorii, mirosului urinei ori a frecvenţei urinărilor.

Mirosul dulceag după urinare poate semnala diabetul

În situaţia în care simţi un miros dulceag, ca o aromă fructată atunci când urinezi, este posibil ca acest lucru să se datoreze hiperglicemiei. Această modificare a mirosului urinei este un semn care indică faptul că glucoza din sânge este la un nivel crescut, o caracteristică a diabetului care nu a fost diagnosticat încă sau, chiar dacă a fost depistat, nu este ţinut sub control. La unele persoane, urina cu miros fructat este primul semn care ar trebui să le dea de bănuit că suferă de diabet.

Când poate semnala o complicaţie a diabetului

Uneori, urina cu miros dulceag poate fi rezultatul cetoacidozei diabetice. Aceasta este o afecţiune care este considerată urgenţă medicală, întrucât poate pune viaţa în pericol. Apare ca o complicaţie a diabetului de tip 1 ori de tip 2. Este frecventă atunci când boala a rămas nediagnosticată de foarte mult timp. Atunci când celulele nu pot obţine glucoză, încep să descompună grăsimile pentru a rezulta energie. Din păcate, rezultă şi nişte substanţe numite cetone. Acestea se acumulează în sânge şi provoacă un exces de acid. Acest proces este toxic şi poate duce la apriţia comei diabetice sau chiar la deces.

Mirosul fructat poate fi şi semnul unei infecţii urinare

În unele cazuri, acest miros dulceag simţit în timpul urinării poate fi dat şi de o infecţie cum este cea urinară. Modificarea mirosului urinei se petrece din cauza bacteriilor care sunt eliberate în aceasta. Alături de acest simptom, ar putea apărea şi urinări mai frecvente şi dureroase. Dacă suspectezi că ai o astfel de infecţie, ia legătura cu medicul de familie sau cu un medic specialist urolog. Este posibil să fie nevoie să iei antibiotice pentru a trata infecţia şi a alunga simptomele.