Unele vaccinuri dor mai mult decât altele. Care este explicaţia despre ce se întâmplă în corp şi local

1 shutterstock 1845550300 jpg jpeg

Fie că planifici o vacanţă şi ai nevoie de protecţia unui vaccin, fie că pur şi simplu te protejezi de gripa sezonieră, înţepătura în deltoid poate să fie, uneori, mai dureroasă decât alteori. De ce se întâmplă acest lucru, mai ales când acelaşi medic efectuează înţepătura?

Nu este un lucru neobişnuit ca unii oameni să acuze durere locală semnificativă. Tip similar de ac, aceeaşi tehnică de străpungere a pielii şi acelaşi executant, însă oamenii pot să reacţioneze diferit, chiar şi atunci când au de-a face cu acelaşi vaccin.

Ce înseamnă dacă locul înţepăturii se inflamează

Potrivit lui Nancy Messonnier, directorul Centrului Naţional pentru Imunizare şi Boli Respiratorii de la Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor – cdc.gov –, durerea cauzată de injecţie este o consecinţă normală a unei înţepături, care are rolul de a provoca un răspuns al sistemului imunitar. Messonnier a declarat pentru The Wall Street Journal că inflamaţia din jurul locului de injectare este o indicaţie că vaccinul funcţionează.

Când un vaccin (soluţia) este injectat, antigenii sunt introduşi în organism. Aceste proteine permit globulelor albe din sânge să lupte împotriva virusurilor. În momentul când sunt injectaţi în braţ, în acel loc se produce un scut de apărare, care rezultă o inflamaţie. Specialiştii spun că acesta este motivul pentru care doare un vaccin, cum este cel antigripal, şi se produce această reacţie locală.

Motivul durerii care persistă

Unele vaccinuri tind să doară mai mult decât altele, cum ar fi cele care vizează hepatita A şi B şi DTaP (pentru difterie, tetanos şi pertussis). Nu este complet clar de ce, dar este posibil ca vinovaţii să fie aditivi concepuţi pentru a întări sistemul imunitar, cum ar fi sărurile de aluminiu sau lipidul monofosforil A. „Acestea sunt ingrediente sigure, adăugate în vaccin pentru a crea un răspuns imun mai puternic”, a explicat Messonnier, adăugând că unele persoane ar putea fi mai sensibile la ele decât altele. Pe de altă parte, unele persoane pot avea şi rezistenţă la durere mai mică.

Aceşti aditivi nu constituie singurul motiv pentru care vaccinurile pot produce durere. Nivelul pH-ului soluţiei (care poate fi acid), volumul şi temperatura pot afecta, de asemenea, zona înţepăturii şi pot produce disconfort.

@shutterstock