Vacanţă: cum îţi aperi copilul de insecte

1 64112 original jpg jpeg

Vacanţele înseamnă aer curat, hrană sănătoasă, plimbări şi distracţie … dar şi insecte sâcâitoare, care fac provoacă mâncărimi şi roşeaţă, ba chiar şi alergie. Afli cum îţi poţi proteja micuţii de înţepăturile şi muşcăturile neplăcute.

Pune plasă la ferestre

Înainte de a pleca în călătorie,asigură-te că eşti înarmată cu tot ceea ce e necesar pentru a alunga nesuferitele bâzâitoare,şi pentru a neutraliza efectele eventualelor pişcături. Când ajungi,instalează deasupra patului unde dorm micuţiio perdea anti-ţânţari,sau fixează în pioneze,la ferestre,plase împotriva gângăniilor zburătoare. Dacă copiii tăi au peste 2 ani,protejează-le pielea cu unguente şi loţiuni din farmacii,care ţin insectele la distanţă.

Acoperă alimentele

Asigură-te că nu laşi alimente descoperite,care să atragă muştele şi albinele. Tot ce e comestibil trebuie bine împachetat şi ţinut la răcoare. După masă,îndepărtează rapid firimiturile şi resturile de hrană.

Atenţie la albine

În zona în care observi albine sau viespi,nu-i lăsa pe micuţi să mănânce dulciuri sau fructe zemoase. Nu le permite copiilor să umble desculţi prin iarbă. La fel,dacă faceţi picnic,aşezaţi-vă pe o păturică,nu direct pe pământ. Evită vecinătatea stupilor;dacă o albină îi dă tâcoale năzdrăvanului,nu o alunga cu mişcări bruşte. Nu-ţi îmbraca prichindeii în culori prea luminoase,insectele le pot confuda cu cele ale florilor.

Primul ajutor pentru înţepăturile de albină

Dacă  micuţul a fost totuşi înţepat de albină sau viespe,extrage,cu grijă,acul insectei. Nu utiliza penseta,rişti să spargi punga cu venin şi să sporeşti astfel efectele negative. Cel mai bine e să foloseşti partea netăioasă a unui cuţit,pe care o faci să alunece uşor,paralel cu suprafaţa pielii. Efectul veninului scade dacă apropii imediat de zona inflamată o sursă de căldură (aer cald produs de un uscător de păr,apă caldă). Aplică apoi gheaţă,care mai atenuează durerea şi micşorează umflătura. O compresă cu apă şi oţet poate fi de folos. Spală zona cu apă şi săpun,apoi tamponează cu o soluţie antiseptică. Dacă e cazul,administrează-i micuţului,în doză pediatrică,un medicament care calmează durerea.

Ce faci în caz de alergii

Sunt cazuri când înţepătura provoacă umflături importante,stare de rău,dificultăţi respiratorii şi/sau erupţie cutanată. Acestea sunt primele semne ale unei reacţii alergice. Contrar a ceea ce ai putea să crezi,reacţia alergică nu depinde de doza de venin injectată. O singură înţepătură este suficientă pentru a o declanşa. Du-ţi imediat copilulla medic!