Vaccinarea, singura cale de a ne feri de poliomielită
Poliomielita (paralizia infantilă) este o boală infecţioasă extrem de contagioasă produsă de un enterovirus. “Infecţia se transmite în condiţii de igienă deficitară, iar profilaxia la copii se poate realiza doar prin vaccinare”, spune conf. dr.Tudor Ciuhodaru, medic primar Urgenţe-Toxicologie la Spitalul “Sf. Ioan” din Iaşi.
“Poliomielita afectează mai ales copiii cu vârste sub cinci ani şi se transmite pe cale fecală şi orală (ingestia de apă,alimente contaminate cu fecale,mâini murdare) sau respiratorie (tuse,strănut,virusul fiind prezent în secreţiile nasofaringiene). Persoanele cu infecţii inaparente şi purtătorii sănătoşi de virus pot transmite boala. Riscul de transmisie şi severitatea cresc în imunodeficienţe,sarcină,amigdalectomie,activitate fizică imediat după debutul bolii”,explică dr. Ciuhodaru.
Cum se manifestă
Perioada de incubaţie a poliomielitei este de 6-20 de zile,cu limite de 3-35 de zile. Severitatea clincă este extrem de variată:90-95% din cazuri sunt asimptomatice,în 4-8% simptomele sunt nespecifice,fiind grupate în trei sindroame:respirator (durere în gât şi febră),digestive (greţuri,vărsături,dureri abdominale,constipaţie) sau pseudogripal,reprezentând poliomielita abortivă,cu recuperare completă într-o săptămână.