Vezi care sunt cauzele ascunse ale migrenelor
Cu toţii ne confruntăm cu dureri de cap, la un moment dat, în viaţă. Statistic, 6% din acestea sunt migrene, care se manifestă prin durere de cap locală şi intensă. Acestea au caracter ereditar, iar femeile sunt mai predispuse să sufere din pricina lor.
Aproximativ 90% din durerile de cap sunt provocate de tensiuni şi doar o mică parte pot primi diagnosticul de migrene. Ele debutează intens,pulsatil – ca şi cum ar lovi capul în ritm repetat,după bătăile inimii,de fapt –,într-o parte a capului,cel mai des lângă un ochi sau tâmplă,şi se pot întinde apoi în toată cutia craniană.
Crizele de durere pot dura de la câteva ore până la câteva zile. Atenţie! Nu toate durerile în zona tâmplei sau a ochiului sunt migrene. De vină pot fi şi sinuzitele nedepistate sau nevralgiile faciale.
Simptome care însoţesc durerile de cap
Suplimentar,pot apărea dureri în zona gâtului şi în partea de sus a spatelui,greaţă şi vomă. De asemenea,o criză de migrenă poate fi asociată cu semnale luminoase,precum tulburări de vedere (fulgere luminoase),dificultate în exprimare,furnicături ale pielii,ameţeală,ţiuit în urechi,transpiraţie,frisoane,oboseală,umflarea feţei.
Factori care le declanşează
Sunt mai multe cauze care pot declanşa migrenele,printre acestea se numără factorii hormonali. Se ştie că durerile de cap sunt mai frecvente înainte sau în timpul ciclului menstrual.
Trebuie spus că în timpul sarcinii şi după menopauză acestea dispar,datorită scăderii nivelului de hormoni. În categoria factorilor psihici intră stresul,despre care s-a descoperit că favorizează apariţia a numeroase afecţiuni.
Apariţia migrenelor poate fi influenţată şi de unele obiceiuri alimentare. De exemplu,pot suferi de migrene cei care reduc dintr-o dată consumul de cafea,în condiţiile în care înainte beau o cantitate mare de băuturi cu cofeină.
Lipsa de somn,luminozitatea prea mare,un efort fizic solicitant,munca în exces,o poziţie greşită în timpul lucrului şi grijile pot fi,de asemenea,responsabile pentru apariţia migrenelor.
Alimentaţia în caz de migrene
Sunt unele alimente şi băuturi,de regulă cele care conţin amine,ce pot declanşa apariţia lor. Printre acestea se numără brânzeturile fermentate,ceapa,murăturile,nucile,carnea procesată,vinul roşu,berea,smântâna,produsele de patiserie proaspete fabricate cu drojdie,citricele,roşiile,băuturile cu cofeină şi ouăle. Şi ciocolata poate favoriza durerile intense de cap.
Pe de altă parte,migrenele pot fi reduse în intensitate dacă alegi alimente bogate în acizi graşi Omega-3,precum somon şi ton.
Aceşti acizi pot modifica substanţele chimice din creier şi reduc riscul apariţiei spasmelor din artere,răspunzătoare,spun unii specialişti în domeniu,de declanşarea migrenelor.
Info
Capacitatea naturală a organismului de a combate durerea slăbeşte,dacă te tratezi des cu aspirină sau cu un alt analgezic,fără indicaţia medicului.
Pont
Mergi la medic dacă apar dureri severe de cap după vâsta de 35 de ani. De asemenea,cere ajutorul unui specialist dacă te confrunţi cu dureri de cap puternice după efort fizic şi în caz că ele se intensifică brusc.
Idei Click! pentru Femei!
Fii atentă la factorii care declanşează durerile de cap,de tipul migrenelor,ca să-i povesteşti medicului.
Bea între şase şi opt pahare de apă zilnic şi fă mişcare în mod regulat,pentru a oxigena creierul.
Mănâncă zilnic minimum cinci porţii de legume şi fructe.
Fă exerciţii de respiraţie,ca să măreşti aportul de sânge în creier.