VIDEO: Dr. Andreas Vythoulkas: Multe femei au boli care dau infertilitate fără să ştie
Cât de mult îţi doreşti un copil? Vei afla cât de mult ţi-l doreşti cu adevărat de-abia atunci când vei constata că în cuplu există probleme de fertilitate sau chiar infertilitate, spun specialiştii.
Când e cazul să ne îngrijorăm şi care sunt şansele de a aduce pe lume un copil sănătos în astfel de situaţii am aflat de la medicul specialist în infertilitate Andreas Vythoulkas.
Fertilizările in vitro cu bani de la stat nu mai sunt posibile în România de un an. Dar oare erau acestea cu adevărat necesare? Este infertilitatea o problemă de sănătate reală în România? Şi,mai ales,este ea bine investigată şi tratată?
La aceste întrebări am căutat răspunsul împreună cu medicul specialist în obstetrică-ginecologie şi competenţe în infertilitate Andreas Vythoulkas,de la Clinica Medsana din Capitală.
Am aflat,de asemenea,care este vârsta care începe să pună probleme de fertilitate,atât în cazul femeilor,cât şi al bărbaţilor,ce investigaţii trebuie să facem pentru a depista cauzele exacte ale acestor probleme şi care este mai uşor de tratat,astfel încât să rezulte un copil sănătos:infertilitatea masculină sau cea feminină.
De la ce vârstă ne gândem că am putea avea probleme de infertilitate?
Nu vârsta este cea care ridică probleme. Ne gândim la infertilitate atunci când un cuplu încearcă să aibă un copil mai bine de un an şi sarcina nu vine. Asta cu atât mai mult cu cât se trece de vârsta de 35 de ani. După această vârstă,în organismul unei femei au loc anumite schimbări. Scade mult rezerva ovariană şi atunci riscul de a nu putea avea un copil este destul de mare.
O femeie se naşte cu material genetic,cu o rezervă ovairană. Practic avem "un depozit",din care se cheltuie în fiecare lună când vine menstruaţia şi asta până când se termină resursele şi apare menopazua. În cazul bărabaţilor,avem "o fabrică". La fiecare două luni,ei produc material genetic. Nu se nasc cu o cantiate anume,ca femeile.
De ce înâlnim tot mai multe cupluri cu infertilitate în zilel noastre?
Din păcate,statisticile arată că 25% din cuplurile de astază întâmpină probleme de fertilitate. Primul motiv este nonmedical. Având ca obiectiv principal cariera,mulţi uită să facă copii. Se ajunge astfel mult mai uşor la vârsta de peste 35 de ani când cuplurile se gândesc să aibă copii,vârstă la care,aşa cum spunem mai devreme,încep să apară problemele.