Vitamina care ţine ţânţarii la distanţă
O dată cu începutul sezonului estival îşi fac apariţia şi ţânţarii. Întrucât prin înţepătura lor ei pot transmite o serie de boli grave, cum sunt malaria şi febra galbenă, apelează la vitamina B1, despre care specialiştii spun că poate îndepărta aceste insecte, oferind în acelaşi timp o serie de alte beneficii pentru sănătate.
Cum funcţionează
Vitamina B1,sau tiamina,constituie o parte importantă a complexului de vitamine B. În timp ce există studii contradictorii în cadrul comunităţii ştiinţifice cu privire la faptul dacă această vitamină ţine sau nu la distanţă astfel de insecte,mulţi cercetători cred că acesta funcţionează. Aceasta dă un miros pielii,care nu este sesizabil de oameni,şi nesuportat de ţânţari. În cazul în care iei suplimente cu B1,doza recomandată este de 25 până la 50 mg de trei ori pe zi,deşi este nevoie de aproximativ două săptămâni pentru ca vitamina să-şi facă efectul.
Spray-urile de insecte sunt periculoase
Acestea conţin multe substanţe chimice,care pot duce la dureri de cap,greaţă,erupţii cutanate şi ameţeli. În plus,despre aceşti compuşi oamenii de ştiinţă cred că pot cauza cancer. În timp ce sunt folosite,organismul absoarbe o mare parte din aceste substanţe prin piele şi,de aici,compuşii ajung în fluxul sangvin,favorizând astfel apariţia multor boli.
Alimente bogate în vitamina B1
Pe lângă suplimentele cu vitamina B1,poţi apela şi la alimentele care au în compoziţia lor această vitamină. Printre acestea se numără:seminţele de floarea-soarelui,fasolea,cerealele integrale,ficatul,conopida,sparanghelul,cartofii,porumbul şi ouăle.
Atenţie!
În timp ce vitaminele sunt necesare pentru a avea o sănătate de fier,există întotdeauna riscul ca un supliment să interacţioneze negativ cu anumite medicamente şi afecţiuni. De exemplu,vitamina B1 nu este recomandată dacă iei tetraciclină,diuretice,faci chimioterapie sau urmezi un tratament cu antidepresive. Cel mai bine ar fi să discuţi cu medicul înainte de a lua astfel de suplimente.