Vitamine esenţiale de care ai nevoie zilnic

1 65445 original jpg jpeg

Organismul are nevoie de numeroase vitamine şi minerale pentru a funcţiona optim. Lipsa acestora creşte riscul apariţiei multor afecţiuni. Iată care sunt cele mai importante vitamine care te ajută să fii în formă maximă!

Vitamina A

Este o vitamină necesară pentru vedere,întărirea imunităţii. În plus,aceasta este bună pentru piele şi pentru sănătatea sistemului reproducător. Vitamina Aajută,de asemenea,inima,plămânii,rinichii şi alte organe să funcţioneze corect. O găseşti în fructe şi legume,cum sunt cartofii dulci,morcovii,pepenele galben,dovleacul,caisele uscate,mango şi varza.

Doză zilnică recomandată:2.300-4.300 de unităţi internaţionale (UI)

Complexul B de vitamine

Acestea ajută la funcţionarea glandelor suprarenale,la menţinerea sistemului nervos sănătos şi au un rol important în metabolism.

Vitamina B6:o găseşti în drojdia de bere,banane,leguminoase,legume,seminţe de floarea-soarelui şi în unele produse de origine animală,cum sunt brânza şi ouăle.

1,3-1,7 mg

Vitamina B9:numită şi acid folic se găseşte în verdeţuri,spanac,broccoli,fasole,mazăre,lămâi,banane şi pepeni.

400 micrograme (mcg);600 mcg pentru femeile însărcinate

Vitamina B12:  se găseşte în carne,peşte,ouă,precum şi în produsele lactate

2,4 micrograme

Vitamina C

Ajută la prevenirea stresului oxidativ. De asemenea,întăreşte imunitatea,ajută la vindecarea rănilor şi la scăderea colesterolului,reducerea riscului apariţiei bolilor de inimă şi a accidentului vascular cerebral,combaterea efectelor stresului şi reglementarea nivelului de zahăr din sânge.

Vitamina Cse găseşte în abundenţă în căpşuni şi portocale.

Doza zilnică recomandată:75 -90 miligrame (mg)

Vitamina D

Ajută la absorbţia calciului în organism şi joacă un rol important în dezvoltarea muscultaturii. Nervii au nevoie de  vitamina D pentru a transporta mesajele spre creier şi sistemul imunitar are nevoie de aceasta  pentru a lupta împotriva bacteriilor şi a virusurilor. Împreună cu calciul,vitamina D ajută la protejarea adulţii de osteoporoză. Singurele două surse sigure de vitamina D sunt soarele şi suplimentele.

până la 2.000 de unităţi internaţionale

Vitamina E

Este un antioxidant puternic care ajută la întărirea imunităţii şi la vindecarea rănilor. Vitamina E în exces poate creşte riscul de cancer de prostată aşa că este cel mai bine să o obţii din alimente şi nu din suplimente. Vitamina E se găseşte în nucile crude şi în seminţe,cum sunt migdalele şi seminţele de floarea-soarelui,precum şi în germenii de grâu,avocado,broccoli şi verdeţuri,cum sunt varza şi spanacul.

8-10 mg