Nostalgia şi efectele ei psihologice. În trecut, dorul de copilărie sau de casă era privit ca pe o boală

1 nostalgie jpg jpeg

Ne simţim nostalgici atunci când privim o imagine, când ascultăm un cântec sau, adesea, când ajungem într-un loc drag. Să fii nostalgic este benefic sau îţi poate dăuna? Este vorba despre un echilibru pe care numai tu îl poţi decide. Deşi prezentul este esenţial, amintirile preţioase te ajută să te formezi.

Când oamenii discută, astăzi, despre nostalgie, o fac într-un mod plăcut şi relaxat. În trecut, nu a fost întotdeauna aşa. Termenul „nostalgie‟ a fost inventat în anul 1688, de un medic elveţian, numit Johannes Hofer, şi însemna „dor de casă‟. În acele timpuri, când oamenii îşi aminteau de trecutul lor, medicii priveau acest lucru ca pe o boală. Dorul de copilărie şi de familie erau percepute ca sentimente negative şi nu erau acceptate în vremurile apuse. Potrivit unui articol publicat de „Association of Psychological Science‟, nostalgia a fost considerată o tulburare psihiatrică până la începutul secolului al XX-lea. În momentul în care oamenii se gândeau la trecut, medicii descopereau prezenţa unor simptome precum: anorexie, bătăi rapide ale inimii şi plâns. Dacă soldaţilor le era dor de casă, aceştia erau consideraţi bolnavi. Medicii credeau că este patologic şi prescriau tratamente bizare pentru nostalgie.

Care este legătura dintre nostalgie şi optimism

Din fericire, ştiinţele comportamentale au evoluat, iar experţii au respins percepţia negativă a nostalgiei. Astăzi, nu numai că îţi poate aduce plăcere atunci când petreci timp cu amintirie tale, dar poate fi şi benefic pentru sănătate. Potrivit unui studiu recent, nostalgia îţi poate construi optimismul. Cercetătorii au descoperit că atunci când oamenii studiaţi şi-au amintit întâmplări din trecut, cum ar fi vacanţa petrecută la bunici, ei au avut mai apoi un nivel de optimism mai ridicat. Creierul tău foloseşte cele cinci simţuri pentru a interpreta fiecare experienţă pe care o ai. Orice experienţă similară poate acţiona ca o imbold pentru creier  să-şi amintească acele evenimente.

Te-ai întrebat vreodată de ce mulţi oameni păstrează albume foto cu imagini cu cei dragi din trecut? Acestea te pot ajuta să retrăieşti evenimentele frumoase din viaţa ta. În creierul tău totul se derulează ca un film. Sunetul este, de asemenea, o componentă puternică a amintirilor tale. Ai ascultat vreodată primele note ale unei melodii la radio şi mintea te-a dus în locul în care ai auzit-o pentru prima dată? Poeziile, poveştile, melodiile, mirosul unui parfum, gustul unui fel de mâncare joacă un rol important în viaţa ta. Iată de ce nostalgia poate fi benefică pentru sănătatea ta!

Îi dă o semnificaţie vieţii tale

Când eşti singur, amintirea momentelor bune cu familia şi prietenii îţi amintesc că ai parte de iubire. Dacă ai avut vreodată momente scurte de tristeţe, amintirea realizărilor tale îţi transmite că poţi avea succes. Să îţi aduci aminte de oamenii din viaţa ta, care te iubesc îţi dă curaj şi te face mai optimist. Amintirile plăcute te pot face să îţi dai seama că viaţa ta merită trăită şi că mai ai multe amintiri de făcut.

Te conectează cu ceilalţi

Nostalgia te poate apropia de oamenii pe care îi iubeşti, mai ales când eşti singur. Când eşti plecat şi îţi e dor de casă, amintirile alături de familie îţi aduc confort psihic. Ele pot aduce bucurie, optimism şi un sentiment de apartenenţă. Îţi aminteşti când ai stat cu bunicii şi le-ai ascultat poveştile frumoase? Nu numai că au fost distractive, dar nostalgia lor i-a legat de tine. Amintirile lor au devenit parte din amintirile tale, din cine eşti astăzi.

Te ajută să fii mai încrezător în scopurile tale

Amintirile tale din trecut te determină să fii mai optimist cu privire la succesul din viitor. Uneori, trecutul te ajută să îţi fixezi obiective mai înalte. Nu toate amintirile tale sunt bune. Nimănui nu-i place să îşi amintează despre eşecurile şi neajunsurile sale din trecut. Poţi folosi aceste experienţe negative pentru a nu le mai repeta în prezent sau în viitor.

Scade simptomele depresiei

Un studiu publicat de Universitatea din Kansas a demonstrat că între nostalgie şi depresie există o legătură reală. Cu cât participanţii erau mai nostalgici, cu atât simptomle depresiei erau mai mici. Amintirea vremurilor din adolescenţă pot fi un impuls. Schimbările sunt dificile, dar sunt benefice. Când te gândeşti la o schimbare, amintirile tale te pot încuraja să faci următorul pas. Chiar şi atunci când te simţi la pământ, amintirile tale te pot ridica şi te pot încuraja să o iei de la capăt. S-ar putea să te simţi mai optimist atunci când priveşti pozele de la ziua ta, iar cu ajutorul acestui lucru să poţi face faţă negativităţii mai repede.

Nu toate amintirile sunt bune, iar unele pot avea o influenţă negativă asupra ta. Aceste studii arată avantajele nostalgiei faţă de amintirile plăcute. Nu numai că te ajută să fii mai optimist, dar te pot încuraja să-ţi faci amintiri frumoase în fiecare zi.

Sursă foto: Shutterstock