Nu mai vrei insecticid? Iată plante care alungă insectele

1 tantar shutterstock 55130686 jpg jpeg

O cină la apus de soare, pe terasa din propria-ţi grădină sau o cafea dimineaţa, în balcon sunt printre micile plăceri ale verii. Când o muscă vrea să se înfrupte din felia ta de pâine cu unt, iar ţânţarii te bâzâie înfometaţi, micile plăceri se transformă în mari sâcâieli. Din fericire, soluţii există chiar printre plantele care îţi fac grădina – sau balconul – frumoasă şi plină de arome.

Spray-urile, cremele şi insecticidele sunt eficiente împotriva muştelor, ţânţarilor şi a altor insecte supărătoare dar, în acelaşi timp, sunt poluante şi toxice. Folosite constant, pe termen lung, pot afecta atât sănătatea ta, cât şi pe a animalelor care vieţuiesc cu tine sau pe lângă casa ta. Există, însă, şi soluţii naturale pentru a scăpa de micile zburătoare nedorite. Este vorba de plante aromate, al căror miros alungă muştele şi ţânţarii. Acestea conţin mici globule cu uleiuri parfumate, iar vara, când este cald afară, globulele se împrăştie în aer şi devin volatile. Ca urmare, insectele cărora le repugnă aceste mirosuri se retrag.

Busuiocul

Mirosul de busuioc îndepărtează eficient muştele, dar şi ţânţarii. Unul dintre avantajele sale este că poate fi plantat atât în grădină, cât şi în ghivece care pot fi plasate afară, în balcon sau pe terase ori în casă. În plus, frunzele plantei sunt delicioase în salate, paste şi alte reţete culinare. Planta iubeşte lumina, dar nu se teme de puţină umbră. Ideal ar fi ca ghivecele să fie aşezate lângă intrarea în casă, pe pervazul ferestrelor sau afară, lângă locul unde te relaxezi sau iei masa.

Pentru a te bucura de beneficiile busuiocului, trebuie să previi înflorirea plantei, altfel va pierde frunzele cu miros dulce care ţin la distanţă insectele. Pur şi simplu taie frunzele şi ramurile care încep să înflorească, pentru a permite o creştere nouă a frunzelor.

Lămâiţa

Cunoscută şi ca iarba de limon sau citronella, lămâiţa alungă ţânţarii. Este o plantă ornamentală, ale cărei frunze se folosesc şi în preparate culinare. Lămâiţa poate fi plantată în grădină sau în ghiveci, dar are nevoie de lumină, căldură şi un sol bine drenat. Iarna trebuie adusă în casă, căci nu rezistă la frig. Frunzele sale conţin uleiuri al căror miros se aseamănă cu lămâia, de unde şi numele plantei. Lămâiţa este şi mai eficientă împotriva ţânţarilor dacă iei câteva frunze şi le freci direct pe piele.

Menta

Un alt miros care respinge ţânţarii este cel de mentă. Chiar dacă locuieşti la casă şi ai o grădină spaţioasă, este indicat să cultivi menta doar în ghivece, deoarece se răspândeşte foarte mult la sol. Câteva ghivece de mentă pe terasă, în grădină sau pe balcon vor rezolva problema ţânţarilor. În plus, frunzele de mentă se folosesc în tot felul de mâncăruri şi băuturi.

Lavanda

De secole, lavanda a fost folosită pentru a adăuga un parfum plăcut caselor şi hainelor din sertare. Mireasma sa este şi un calmant natural, ajutându-te să dormi mai bine. Mai mult, lavanda se foloseşte şi în gastronomie, în special în siropuri, ceaiuri, îngheţată şi ciocolată. Iar dacă oamenii iubesc mirosul de lavandă, insectele îl urăsc. Nu doar muştele şi ţânţarii, ci şi puricii şi moliile stau departe de această plantă. Ideal, lavanda se cultivă în zonele de pe lângă casă, dar la fel de bine se poate planta şi în ghivece, care se pot plasa în locuri cu cât mai mult soare.

Dafinul

De sute de ani frunzele de dafin, proaspete sau uscate, au fost folosite în mâncare, dar şi pentru a ţine la distanţă insecte precum molii, gândaci, urechelniţe sau muşte. De exemplu, o frunză uscată de dafin aşezată în sacul, borcanul sau punga cu făină împiedică formarea viermilor tipici acestui produs. Poţi forma bucheţele din crenguţe de dafin, pe care le plasezi în diverse locuri din balcon sau din grădină, cât mai aproape de locul în care te relaxezi. De asemenea, poţi face un potpuriu din frunze de dafin şi lavandă.

Flori ornamentale

Nu doar ierburile aromatice sunt eficiente împotriva muştelor şi ţânţarilor, ci şi unele flori ornamentale. Printre acestea se numără crizantema, gălbenelele şi petuniile. De asemenea, ceapa ornamentală, ale cărei cozi cresc dramatic în înălţime, este considerată un insecticid natural. Aceasta respinge nu doar muştele, ci şi melcii de grădină şi viermii de varză, protejând plantele şi legumele care se află în apropierea ei. 



Recente

shutterstock 2088920074 jpg
Prajitura cu frisca si biscuiti  Sursa foto shutterstock 378077170 jpg
Crochete de cartofi cu mozzarella  Sursa foto shutterstock 1295330584 jpg
Poza de cover  Cum sa creezi un colt de poveste cu ajutorul magnoliilor  Sfaturi si recomandari practice Magnolie, flori, casa, curte, gradina jpg
Istoria brățărilor de gleznă De la simboluri sacre la accesorii moderne jpg
5 greseli de evitat in rutina de ingrijire a fetei jpg
Prajitura Semla  shutterstock 1653371791 jpg
shutterstock 2108259377 jpg
clickpentrufemei ro (21) jpg
Piure de cartofi dulci  Sursa foto shutterstock 1066526543 jpg
Prajitura musuroi de cartita  Sursa foto shutterstock 2247142895 jpg
shutterstock 2589962907 jpg
muscate 1 png
Cartofi dulci cu ierburi aromatice  Sursa foto shutterstock 2242194495 jpg
Palatul Buckingham  foto   Shutterstock jpg
femeie feminina 2344774319 jpg
Prajitura cu mere  Sursa foto shutterstock 2179100211 jpg
barbat elegant cu costum jpg
Cartofi dulci umpluti  Sursa foto shutterstock 1012614088 jpg
Secretele ciocolatei sanatoase  Sursa foto chocolate 968457 1280 jpg