O nouă metodă de reconstruire a sânului
O pacientă în vârstă de 51 de ani, cu cancer de sân, a fost prima din România care a beneficiat, recent, de o nouă metodă de reconstruire mamară. După operaţia de mastectomie, pacienta a trecut cu bine de o intervenţie chirurgicală, care a durat o oră şi jumătate, în urma căreia i s-a implantat un nou sân. Operaţia a fost făcută de chirurgii de la Institutul Sânului din Bucureşti.
Noua tehnică, minim invazivă, presupune inserarea deasupra muşchiului pectoral (pre-pectoral), aflat chiar sub sân, a unei membrane biologice (derm artificial) ce înveleşte implantul de silicon, care este, apoi, plasat sub piele. Membrana are rolul de a preveni posibile complicaţii post-operatorii, deplasarea implantului, asimetrii, precum şi deformarea, durerea şi consistenţa dură a sânilor. În timp, dermul artificial este asimilat de organism. Până acum, metoda „clasică“ de reconstrucţie mamară se făcea prin plasarea implantul siliconic sub muşchiul pectoral.
„Suntem mândri că am adus această procedură în România, la Institutul Sânului. Sperăm ca pacientele care au trecut prin operaţia de mastectomie să vină la centrul nostru pentru a se informa despre avantajele refacerii sânului prin tehnica pre-pectorala şi să o vadă ca o investiţie în calitatea vieţii pe termen lung“, a declarat Dr. Cristian Viişoreanu, fondatorul Institutului Sânului.
„Domeniul chirurgiei reconstructive mamare a înregistrat progrese importante în ultimii ani, prin introducerea unor tehnici chirurgicale mai puţin invazive şi a unor dispozitive medicale inovatoare. Utilizarea membranelor biologice este, în prezent, vârful tehnologiei medicale în ceea ce priveşte reconstrucţia sânului după cancerul mamar, oferind rezultate vizibil îmbunătăţite,“ a adăugat Dr. Andreea Meruţă, medic specialist chirurgie plastică şi reconstructivă, membru al Board-ului European de Chirurgie Plastică.
Printre avantajele reconstrucţiei mamare pre-pectorale se numără dureri postoperatorii mult mai reduse, recuperare mai uşoară şi un aspect mult mai natural al sânului.