Ochii pot da indicii despre starea ta de sănătate. Cum îți arată cât o să trăiești?

În ultimii ani, mai multe studii au oferit diferite indicii despre cine trăiește mai mult, de ce și cum am putea să prezicem acest lucru. O nouă cercetare sugerează că un simplu test ocular te-ar putea ajuta să descoperi cât o să trăiești. Iată de ce!  

image

Retina, care este o membrană din spatele ochiului, este crucială pentru vedere. Dar știai că poate fi și un indicator al longevității? În cadrul unui studiu, publicat în „British Journal of Ophthalmology‟, oamenii de știință au constatat că persoanele ale căror retine sunt mai „în vârstă‟ decât vârsta lor reală pot fi mai predispuse la anumite boli și prezintă un risc mai mare de mortalitate. Dar iată ce s-a descoperit concret! 

Citește și: Ce să nu faci dacă ai ochii uscați. Bonus: cauzele problemei 

Ce indică „vârsta retiniană‟?

În cadrul cercetării, s-au analizat peste 47.000 de adulți, cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, timp de 11 ani. Fiecare persoană în parte a avut retina scanată. Ulterior, oamenii de știință au comparat „vârsta biologică‟ a fiecărei retine, (care se numește vârsta retiniană) cu vârsta persoanei studiate. 

Analizând datele, s-a aflat că au existat diferențe la mai multe persoane între cele două vârste, iar decalajele mari au indicat probleme de sănătate și o rată mai mare de mortalitate. Mai exact, decalajele mari între vârsta retiniană și vârsta cronologică a persoanelor analizate au fost asociate cu un risc de 49-67% mai mare de deces, cauza fiind alta decât bolile cardiovasculare sau cancer. Una dintre aceste cauze ar putea fi boala Alzheimer, (o boală neurodegenerativă care afectează gandirea coerentă, memoria și comportamentul) se arată în datele cercetării, citate de publicația „Eat This‟.  

Citește și: 3 probleme de vedere care indică boli neurologice în stadiul incipient 

Așadar, descoperirile cercetătorilor includ dovezi că rețeaua de vase mici din retină reprezintă un indicator de sănătate al creierului: „Descoperirile noastre noi au determinat că decalajul de vârstă retiniană este un predictor independent al riscului crescut de mortalitate, în special al bolilor non-cardiovasculare. Aceste descoperiri sugerează că vârsta retiniană poate fi un biomarker semnificiativ al îmbătrânirii‟, a spus doctorul și profesorul Mingguang He, de la Centrul pentru Cercetarea Oculară din Australia, citat de publicația menționată.

Sursă foto: Shutterstock  



Recente

Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg