Posibila cauză a bolii Alzheimer, descoperită. Ce rol joacă flora microbiană intestinală

1 shutterstock 1272319894 jpg jpeg

Cauzele exacte ale bolii Alzheimer nu sunt pe deplin înţelese, dar un studiu recent arată că în apariţia acestei afecţiuni ar fi implicată flora microbiană intestinală.

Dezechilibrul microflorei intestinale este asociat cu apariţia la nivelul creierului a plăcilor de amiloid, care se află la originea bolii Alzheimer, se arată într-un studiu recent al unei echipe formate din specialişti de la Universitatea şi Spitalul Universitar din Geneva, Elveţia, care au colaborat cu cercetători din Italia, de la Centrul Naţional pentru Cercetare şi Îngrijire pentru Alzheimer din Brescia şi de la Universitatea şi centrul de cercetare IRCCS SDN din Napoli.

Specialiştii au observat că microflora intestinală a pacienţilor cu boala Alzheimer era alterată în comparaţie cu cea a persoanelor care nu aveau tulburări asemănătoare. Pe baza acestei descoperiri, apare întrebarea dacă inflamaţia din sânge poate să acţioneze ca un mijlocitor între microfloră şi creier.

Bacteriile intestinale pot influenţa funcţionarea creierului, sunt de părere specialiştii. Aceste bacterii ar influenţa imunitatea, care modifică interacţiunea cu sistemul nervos. O altă legătură este prezenţa în creierul persoanelor cu boala Alzheimer a lipopozaharidelor, proteine aflate în membrana bacteriilor pro-inflamatoare.

Mai exact, anumiţi agenţi ai florei intestinale sunt în legătură cu nivelul plăcilor de amiloid, sistemul sangvin fiind un intermediar între cele două, prin transportul proteinelor de la bacterii la creier.

Mai este nevoie de cercetări pentru a se vedea în ce măsură modularea microflorei persoanelor cu risc de a dezvolta boala Alzheimer ar putea avea rol preventiv.

Univers bogat în microorganisme, microflora intestinală include sute de miliarde de bacterii, unele benefice, altele nocive (cele „bune” împiedică înmulţirea celor „rele”). Printre cele benefice se numără probioticele (precum lactobacilii şi bifidobacteriile). Flora intestinală are rol important în digestie şi imunitate. La acest nivel se poate crea un dezechilibru în urma administrării de medicamente (antibiotice, laxative, anticoncepţionale) sau a consumului de alimentele procesate.



Recente

wooden bowl with raw red long grain jasmine white rice rough background jpg
Clatite americane cu spanac  Sursa foto shutterstock 1956818695 jpg
Tort Raffaello  Sursa foto shutterstock 556387186 jpg
Poza de cover  Importanta asigurarii de calatorie in strainatate Ce trebuie sa stii inainte de a pleca Barbat, aeroport, coridor, laptop, rucsac jpg
Supa crema de spanac  Sursa foto shutterstock 1900603345 jpg
Cum sa selectezi telefoanele mobile pentru fotografii uimitoare ghid complet jpg
a bathing ape ss25 cele mai tari lansari de streetwear (1) jpg
Biscuiti cu cocos si crema de caramel  Sursa foto shutterstock 1315504178 jpg
clickpentrufemei ro imam kurniawan qoGdi3R3ekQ unsplash jpg
pexels heyho 6585753 jpg
Chiftele cu spanac  Sursa foto shutterstock 2025214406 jpg
shutterstock 2452382063 jpg
shutterstock 2277522461 (1) jpg
Mulțumim, Daniela, Emilia și Marian! (2) jpg
Beneficiile utilizării unui cap de manechin cu păr natural pentru practica de hairstyling jpg
Ce instrumente nu ar trebui să lipsească din trusa unui tehnician de unghii jpg
Cornuri in doua culori  Sursa foto shutterstock 31163509 jpg
Clatite cu branza si spanac  Sursa foto shutterstock 1415857712 jpg
2148845995 jpg
Organizarea meselor zilnice pentru femeia modernă cum să folosești eficient lada frigorifică jpeg