Studiu Respectă aceste cinci reguli și vei trăi mai mult!

Regimul alimentar sănătos este esențial pentru longevitate! Cel puțin asta este concluzia unui nou studiu, publicat în „Jurnalul Asociației Medicale‟, din America, care a constatat că anumite alimente te pot ajuta să trăiești mai mult. 

image

În cadrul studiului, au fost urmărite obiceiurile alimentare ale 119.315 de persoane, pe parcursul a 36 de ani. În acest interval de timp, oamenii de știință au aflat că anumite alimente, care sunt bogate în nutrienți, sunt esențiale pentru longevitate. Concret, pentru o viață mai lungă, concentrează-te pe aceste cinci reguli alimentare! 

Consumă mai multe alimente bogate în fibre 

Alimentele bogate în fibre te vor ajuta să trăiești mai mult. Acestea contribuie la scăderea bolilor de inimă, diabetului de tip 2 și cancerului colorectal. Surse bune de fibre sunt alimentele precum: fulgi de ovăz, fasole, mazăre, paste din grâu integral, orez brun, prune uscate, semințe de in, cartofi dulci, porumb, năut și mere. 

Gustările ideale: nucile 

Nucile sunt bogate în grăsimi sănătoase, ceea ce oferă sațietate și ajută la gestionarea greutății. De asemenea, acestea sunt esențiale pentru sănătatea creierului, reduc riscul de boli de inimă, întăresc densitatea osoasă, au proprietăți antioxidante și îmbunătățesc funcția digestivă. Consumă-le la micul dejun, pe post de gustare sau în adaugă-le în salatele tale preferate! 

Un plus de culoare 

Știai că fructele și legumele colorate te pot ajuta să trăiești mai mult? Cel puțin, asta susțin studiile. Așadar, adaugă cu încredere în alimentația ta, fructe și legume de diferite culori, precum: ardei, lămâi, roșii, salate, fructe de pădure, crucifere, citrice ș.a.m.d. 

Vezi și: Cele mai sănătoase alimente colorate 

Optează pentru surse vegetale și marine de proteine 

Cei care trăiesc mai mult obișnuiesc să își da dozele necesare de proteine din leguminoase și pește. Studiul încurajează consumul de pește gras, așa cum este somonul, care furnizează cantități de acizi grași omega-3, dar și consumul de fasole și de alte leguminoase, care sunt și surse bune de fibre. 

Citește și: Când este fasolea la conservă un aliment mai bun decât cea uscată 

Uită de acele diete stricte! 

Rezultatele studiului au arătat, de asemenea, că nu este nevoie să respecți o dietă strictă. Alimentația sănătoasă trebuie să fie adaptată în funcție de programul și de plăcerile fiecăruia: 

„Ca să putem ține o dietă sănătoasă pe termen lung, trebuie să ne bucurăm pe ea. Prin urmare, este important ca indivizii să își adapteze aceste modele de alimentație la propriile preferințe alimentare și culturale‟, informează unul dintre autorii studiului, pentru publicația „Today‟. De asemenea, să nu uităm ce recomandă specialistul: 

„Consumă mai multe alimente vegetale, cum ar fi fructe, legume, nuci, cerealele integrale, leguminoase. Mănâncă mai puțină carne roșie, alimente procesate și bogate în zahăr, sodiu și amidon rafinat‟. 

Sursă foto: Shutterstock