10 moduri prin care îţi motivezi copilul să citească
Să fii părinte este o responsabilitate mare. Trebuie să te ocupi de ei şi să-i înveţi primele cuvinte în limba lor. Partea bună este că aceştia învaţă repede şi în ceea ce priveşte lectura, aceasta trebuie să le fie insuflată de la o vârstă fragedă.
Iată câteva moduri prin care să-i motivezi să citească:
1. Fii un exemplu pentru ei
Dacă vrei ca şi copilul să citească,tu trebuie să fii un exemplu bun pentru el. Copiiiimită părinţii la o vârstă fragedă. Citeşte-le cu răbdare şi plăcere şi,astfel ei vor repeta după tine fiecare cuvânt pe care îl pronunţi.
2. Joacă-te cu ei
Este bine să alegi cărţi cu jocuri pe care copiii trebuie să le citească. Jocurile de cuvinte,colore,ordinea cuvintelor sau a literelor sau puzzle-ul,toate sunt bune. Mai mult decât atât,încearcă să-i citeşti ceva care să prezinte un interes pentru el. Important este să i le insuflezi treptat.
3. Spune-le prietenilor să citească cu ei
Încercă să faci din lectură o rutină de zi cu zi. Crează-ţi obiceiul de a citi într-un anumit moment în fiecare zi,iar copiii se vor simţi ciudat,dacă într-o zi nu aţi citit. Acest timp ar putea fi înainte de culcare sau oricând în timpul zilei.
4. Du-l la clubul de lectură
Dacă copilul este băiat sau fată,încercă să-i insuflezi ideea că lecturaeste o caracteristică specială a noastră. Poţi face acest lucru,ducând copilul la clubul de lectură unde sunt mai mulţi copii.
5. Alege cărţi diversificate
După vârsta de cinci ani,ar trebui să începi o mică clarificare a cărţilor. Trebuie să ştie că,acestea sunt de diferite tipuri. Ai posibilitatea să le clasifici în cutii atractive,care sunt uşor de înţeles. Începe cu cărţi cu cântece,de fantezie sau ficţiune.
6. Învaţă-l să folosească toate simţurile
Încercă să-l faci să folosească mai mult de unul din simţuri,în timp ce acestea sunt de învăţare. Are posibilitatea să înveţe cântece cu ajutorul literelor. Fotografiile vizuale sunt aplicabile atunci când încep cu scrisori de învăţare,care includ moduri distractive de a crea scrisori,de a practica jocuri cu ajutorul literelor,cum ar fi litere Ş care vine de la cuvântul ”şarpe”.
7. Foloseşte-te de etichete
Multe dintre lucrurile din jurul nostru sunt scrise în cuvinte,fonturi şi stiluri specifice. Logo-urile şi etichetele sub formă de imprimare,le poţi folosi în propria favoarea ca să-l înveţi pe cel mic că litera N,e pentru Nutella.
8. Învaţă-l să facă asocieri pozitive
Fă-ţi experienţă de lectură pozitivă pentru cei mici. Prezintă-le locurile pe care le iubiţi,astfel încât atunci când le citeşti şi le arăţi,aceştia să fie încântaţi. Ajută-i să înveţe să citească din reviste,scrisori sau semne.
9. Învaţă-i să ceară explicaţii
În timp ce citeşti cu copilul,au motive să ceară şi să critice conţinutul pe care îl citesc. Acest lucru îi va face să înţeleagă conţinutul,mai bine. Poţi discuta cu ei ceea ce au citit.
10. Alege cărţi potrivite vârstei
Alege cărţi care se potrivesc cu vârsta copilului. Dacă vezi că acesta răspunde pozitiv la acele cărţi,include treptat cărţi mai inteligente.