15 metode ca să aplanezi un conflict în familie
Momentele tensionante, ca şi cele plăcute, fac parte din viaţa oricărei familii. Important este să găseşti soluţia de a dezamorsa disputele înainte ca acestea să ia proporţii greu de gestionat.
Certurile între fraţi
Când ai mai mulţi copii,este dificil să eviţi discuţiile şi micile certuri dintre ei. Când motivele de supărare interferează cu liniştea familiei,este momentul să intervii:
· Identifică motivul conflictului,pentru a găsi cea mai bună cale de a-i pune capăt. De exemplu,dacă unul dintre copii a luat jucăria fratelui,trebui să intervii şi să îi explicit de ce nu este bine sau corect să reacţioneze astfel. În caz contrar,copilul învaţă că lupta este cea mai bună modalitate de a-şi atinge un scop.
· Tratează-ţi micuţii în mod echitabil,corespunzător vârstei şi capacităţii lor de înţelegere. Asta nu înseamnă că îi vei trata pe toţi la fel,dar nici că îl vei responsabiliza pe copilul cel mare,mai mult decât este necesar. Mezinul familiei nu trebuie exonerat de orice vină doar pentru că e cel mai mic.
· Nu face comparaţii negative între ei.
· Reaminteşte-le regulile familiei - în cazul în care există un set de reguli. Dacă nu,este momentul să stabileşti câteva,de care veţi ţine cu toţii cont pe viitor.
· Stabileşte consecinţe diferite în funcţie de gravitatea faptelor.
Disputele dintre părinţi şi copii
Diferenţa de opinie dintre generaţii îşi spune cuvântul şi în familia ta? Nu uita că modul în care reacţionezi acum,în cazul unei divergenţe,îi arată copilului cum trebuie să-şi rezolve propriile probleme pe viitor:
· Nu îţi manifesta emoţiile negative. Dacă laşi sentimentele să te copleşească,este posibil să ridici tonul,să spui cuvinte grele,iar în scurt timp copilul îţi va urma exemplul. Argumentează pe un ton blând,dar ferm.
· Când discuţia dintre voi degenerează,numără până la 10 în gând,înainte de a da replica. Asta te va detensiona. În cazul în care exerciţiul nu dă rezultate,roagă-ţi partenerul să preia discuţia.
· Dacă cel mic plânge sau urlă la tine,nu încerca să îl acoperi ridicând şi mai mult tonul. Aşteaptă-l să se liniştească înainte de a continua discuţia.
· Nu râde de motivele lui de supărare. Oricât de puerile ţi-ar părea,ţine cont că el chiar asta este-un copil. În schimb,arată-i toată înţelegerea şi disponibilitatea de a găsi soluţii împreună.
· Nu îţi impune ideile cu forţa. Şi cei mici au dreptul la propria opinie. Negociază cu cel mic,până când ajungeţi la o soluţie de compromis,astfel încât toată lumea să fie mulţumită.
Discuţiile contradictorii între părinţi
Odată cu rolul de părinte vin şi sarcinile suplimentare,nopţile nedormite,epuizarea fizică şi psihică,precum şi un nivel scăzut al toleranţei. În situaţia asta,nu e de mirare că apar motive de ceartă din senin. Încearcă să ţii cont de aceste sfaturi:
· Menţine-ţi calmul,chiar dacă simţi că explodezi. Vei vedea că asta îl va determina şi pe partener să coboare tonul. Când partenerii încep să se certe,accentul cade pe câştigarea luptei mai degrabă decât pe rezolvarea problemei. Ascultă punctul de vedere al celuilalt.
· Atingerile blânde pot face minuni în aceste situaţii.
· Discută cu medical tău despre suplimentele cu magneziu. Când în organism există anumite carenţe,apare irascibilitatea-cea mai comună cauză a disputelor dintre adulţi.
· Acţionează la timp. Nu lăsa problemele să se acumuleze. Spune cu voce tare tot ce te nemulţumeşte,dar numai după ce eşti sigură că problema este reală şi nu una inventată.
· Dacă te simţi copleşită sau stresată de discuţii,apelează la ajutorul celor din jur – prieteni,familie. Dacă e cazul,apelaţi la opinia unui specialist.
Sfatul specialistului
Cristina Mihaela Zaharia,psiholog specialist clinician,Tel. 0722.491.319
E foarte important să existe consecvenţă în aplicarea sancţiunilor şi recompenselor. Adulţii dau de multe ori pedepse nejustificate,aspre. Pedeapsa înseamnă să îi răpeşti copilului ceva care chiar contează pentru el,cum ar fi să îi interzici accesul la jocuri,la telefon sau la alte lucruri pe care el le consideră importante. Însă luarea privilegiilor nu este la fel de utilă ca adăugarea de noi responsabilităţi sau obligaţia de a face anumite activităţi. Atenţie! Critica,sarcasmul şi umilirea sunt cele mai rele şi mai puţin productive forme de pedeapsă. Pe termen lung conduc la un comportament opoziţionist-sfidător,abuziv şi anti-social.