4 modalităţi care te ajută să rezolvi conflictele cu copilul tău

1 74056 original jpg jpeg

Zi de zi, ca părinte experimentezi o gamă largă de sentimente şi nu de puţine ori sunt situaţiile în care ajungi să îţi pierzi răbdarea. Află cum poţi aborda lucrurile ca să îţi fie mai uşor.

1. Nu da curs furiei

Nicio relaţie nu este atât de intensă aşa cum este cea dintre părinte şi copilul său. Cu cât conflictele se intensifică,cu atât mai mult creşte riscul să te epuizezi emoţional,încât să nu mai ai timp şi nici energie să mai poţi face şi alte lucruri. Cu alte cuvinte,simţi cum pământul îţi fuge de sub picioare,ca şi cum te-ai învârti pe loc. De fiecare dată când vrei să preiei controlul,copilul tău observă acest lucru şi te determină să mai faci un pas pe această „spirală a ameţelii emoţionale”.

Cea mai bună metodă ca să rupi acest lanţ este să eviţi să dai atenţie situaţiilor conflictuale,căci aşa nu vei face decât să le hrăneşti. Cu cât creşte mai mult tensiunea,întreabă-te:„ Chiar vreau să fiu prinsă în acest conflict?”. Aproape sigur răspunsul va fi nu. Aşa că respiră adânc şi imaginează-ţi cum o să fii peste o oră într-o stare de relaxare,citind o carte sau făcând o baie relaxantă.

2. Ţine cont de grijile lui

Ca părinte ai tendinţa să crezi că ştii de fiecare dată răspunsurile potrivite,în special atunci când cauţi argumente în discuţiile cu copilul tău. Doar pentru că deţii puterea în calitate de adult,asta nu înseamnă că perspectiva lui nu este bună. Copiii au deseori motive bune care să le argumenteze comportamentul,însă ca să le afli şi să le înţelegi,întâi va trebui să le acorzi atenţie şi să le asculţi. Când copilul tău va începe să ţipe că nu îl înţelegi,întreabă-te de ce spune asta. Poate că este gelos pe fratele mai mic sau poate că aşa încearcă să îţi capteze atenţia.

Citeşte şi:Secretele părinţilor cu copii fericiţi

3. Oferă-i libertate

Dă-i copilului tău autonomie. Imaginează-ţi cum e să fii copil şi părinţii să îţi spună încă de când te-ai trezit ce să faci,ce să mănânci,la ce oră să adormi sau cum şi cu cine să vobeşti. Copilultău simte nevoia de libertate şi are nevoie de ea dacă vrei să se dezvolte armonios. Aşa că data viitoare când te va întreba dacă mai poate sta încă jumătate de oră în plus în oraş,nu îi răspunde că nu. Întreabă de ce,ascultă-o motivul şi dă-i posibilitatea să aleagă,spunându-i că dacă va sta mai târziu afară,va trebui să se culce mai devreme următoarea zi. Întreabă-l ce alege.

4.Nu hrăni conflictele vechi

Observă care este cauza conflictelorcare au tendinţa să se repete. În momentul în care conflictul se declanşează,în loc să încerci să îl stopezi,găseşte o modalitate prin care să depistezi tiparele disfuncţionale şi să înţelegi că unul dintre acestea este confruntarea mutuală. Încearcă să stabileşti un dialog cu copilul tău care să te ajute să afli de ce procedează într-un anume fel. Îl vei prinde cu garda jos,pentru că obişnuit să fie certat imediat nu se va aştepta să-l întrebi ceva. După ce îţi va explica,vei începe să înţelegi comportamentul său şi veţi învăţa să discutaţi şi să găsiţi soluţii.

Citeşte şi:Cum se manifestă stresul la copii

sursă foto:sheknows.com