5 cuvinte pe care trebuie să i le spui copilului
Creşterea copilului nu este un lucru uşor. Este o aventură care trebuie abordată cu răbdare, dăruire şi înţelegere. Nu ai un manual după care să-l creşti. De aceea, fiecare părinte vrea ce este mai bun pentru cel mic, ca el să fie mereu fericit.
De multe ori facem greşeli şi nu îndeplinim aşteptările pe care le aveam chiar de la noi. Atunci începem să ne gândim şi să ne fie teamă că nu o să reuşim să-i oferim copilului ceea ce are nevoie pe parcursul vieţii. Cu toate acestea,un lucru este cert. Nu este vorba despre a fi un părinte perfect. Este pur şi simplu vorba despre a fi un bun părinte,un ghid şi o sursă de sprijin. Cuvintele sunt esenţiale în creşterea copilului.
Iată care sunt cuvintele pe care copilul trebuie să le ţină minte:
Încrederea
A avea încredere în copii este esenţial pentru ei,pentru a dezvolta un sentiment de securitate şi de autonomie. Este vorba despre propriile lor experienţe de învăţare prin controlul a tuturor aspectelor din viaţă.
Sintagma ”Am încredere în tine”,ar trebui să i se imprime în minte de la o vârstă fragedă,pentru a se învăţa să fie responsabili şi să ştie că au un sprijin necondiţionat în părinţi.
Simţirea
„Cum crezi că se simte celălalt copil atunci când râzi de ceea ce face?” „Pune-te în locul celeilalte persoane.” „Simte fericire atunci când reuşeşti să faci ceva pentru tine”. „Simte-te bine atunci când îţi îmbrăţişezi bunicii şi spune-le că-i iubeşti”. Acestea sunt fraze pe care trebuie să i le repetăm copilului,pentru ca atunci când o să crească să le aplice şi să nu le uite.
Viaţa nu este doar despre ceea ce vrem sau nu avem. Nu este vorba despre acumulări de lucruri,ci despre senzaţia de bine cu ceea ce facem în fiecare zi. Să ne bucurăm de prieteni,familie şi animalele de companie. Copilul trebuie să ştie despre importanţa acestor lucruri.
Înţelegerea
Copiii trebuie să înveţe de la o vârstă fragedă despre importanţa înţelegerii altora şi să se pună în locul celeilalte persoane. Este vital să existe un echilibru între intelectual şi inteligenţa emoţională. Viaţa nu este doar despre înţelegerea conceptelor educaţionale.
În plus,avem nevoie ca cei mici să înţeleagă lumea complexă a emoţiilor,să le respecte,dar şi să înveţe să le exprime în mod corespunzător,pentru a vorbi despre cum se simt,ce probleme au,să-şi exprime nevoile şi preocupările lor.
Spune-le să împărtăşească lucruri cu prietenii
„Împărtăşeşte fericirea ta,formează relaţii pozitive cu cei din jurul tău,împărtăşeşte ceea ce ai şi acceptă amabilitatea altora”. Dacă le insuflăm acest concept esenţial copiilor,vom împiedica ca aceştia să devină egoişti şi să se gândească numai la ei înşişi,dar şi de a nu-şi pune nevoile lor înaintea altora.
În cazul în care ei învaţă să împărtăşească,vor avea relaţii mai sigure şi mai apropiate cu cei din jur,vor avea prieteni mai buni şi vor forma relaţii mai sănătoase.
Iubirea
Scopul nostru ca părinte este de a ne creşte copilul fericit,să-l învăţăm să iubească şi să aibă grijă de cei din jur,dar este vital să-i învăţăm să se iubescă şi pe ei. Stima de sine este foarte importantă pentru maturitate şi siguranţă.
A iubi,dar şi de a fi capabil să oferi dragoste este,fără îndoială,o necesitate pentru dezvoltarea inteligenţei emoţionale. Nu ezita să-i repeţi aceste cuvinte copilului în fiecare zi. Dragoste,încredere,înţelegerea şi de a şti cum să împartă punţi pentru creştere,astfel încât să ajungă nişte adulţi fericiţi.
Creşterea copiilor este o aventură zi de zi,care ar trebui să fie abordată cu răbdare,dăruire şi dragoste. Nu-ţi fie frică pentru că faci greşeli:nimeni nu este perfect atunci când vine vorba de oferirea de sfaturi sau să servească drept exemplu. Ceea ce este important este faptul că copiii ştiu întotdeauna că părinţii îi iubesc şi că îi susţin în tot ceea ce fac.