5 situaţii de care se învinovăţesc femeile

1 70995 original jpg jpeg

Femeile obişnuiesc, mai des decât bărbaţii, să se învinovăţească, în multe situaţii din viaţa lor. Fie că e vorba de copii, soţ sau părinţi, ele se simt responsabile pentru nereuşite sau pentru eşecul unor speranţe.

Un studiu recent al unor psihologi suedezi arată că 96 % dintre femei se învinuiesc cel puţin o dată pe săptămână. Acest lucru ar putea avea un efect distructiv asupra sănătăţii,favorizând depresia şi anxietatea.

Naşterea unui copil bolnav

Vinovăţia  apare deseori ca urmare  a unor eşecuri din viaţa personală sau profesională,chiar dacă acestea nu depind de tine. Exemplul clasic în privinţa unei aşteptări,urmată de sentimente puternice de vinovăţie este când femeia dă naştere unui copil bolnav. Se întâmplă des ca femeile care nasc copii cu probleme să se simtă responsabile. Mai departe,unele dintre ele se victimizează sau se martirizează.

Soluţia cea mai bună în acest caz este contactarea unui psiholog. Altfel,condamnându-te pentru ceva care clar nu a depins de tine,te afli pe calea sigură către depresie.

Timp insuficient pentru copii

Rolul mamei în viaţa copilului este esenţial. Şi nu există niciun dubiu asupra acestei probleme. Femeile au încercat însă de-a lungul vremii să îmbine viaţa profesională cu cea familială. Sărăcia,dorinţa unei cariere sau visul unei vieţi lipsite de griji pentru copiii lor împing de multe ori mamele să-şi caute un serviciu pentru a aduce mai mulţi bani în casă.

Dacă munceşti şi te gândeşti la copilul aflat acasă,nu rezolvi problema. Cu siguranţă atenţia ta este distrasă de la ceea ce ai de făcut şi nici copilul nu are nimic  de câştigat. Când eşti la serviciu concentrează-te la ceea ce ai de făcut,iar când eşti cu copilul tău,dedică-i tot timpul. Aşa are toată lumea de câştigat.

Pierderea kilogramelor – operaţiune eşuată

Femeile sunt deseori  demoralizate de „bombardamentul“ excesiv cu imagini cu siluete perfecte. Procentul femeilor care ţin diete,indiferent dacă sunt sau nu supraponderale,este din ce în ce mai mare. Iar obsesia de a fi slabă este direct proporţională cu numărul de diete încercate de o femeie de-a lungul vieţii.

Fă-ţi timp pentru sport. Aleargă în parc sau du-te la sala de gimnastică. Dacă nu faci acest lucru,admite că nu poţi slăbi şi că nu trebuie să fii îngrozită de realitate. Altfel,îţi iroseşti toată energia învinovăţindu-te.

Citeşte şi:

Cum faci faţă emoţiilor negative?

Grupa de sânge îţi influenţează personalitatea

Test de personalitate:Cât de mulţumită eşti de tine?

Nefericirea partenerului

La fel de bine cum trebuie menţinut un echilibru între serviciu şi viaţa personală,aşa este nevoie de puţin efort şi pentru menţinerea relaţiei de cuplu. Dacă femeia este obosită sau preocupată de altceva,partenerul este primul care va suferi din cauza lipsei de atenţie. Acest lucru va face ca soţia sau logodnica să se simtă stresată şi vinovată.

Dacă te condamni pentru că nu îţi faci destul timp pentru ca partenerul tău să se simtă fericit,staţi amândoi de vorbă. Găsiţiti timp pe care să-l petreceţi unul cu celălalt şi fiţi atenţi la ce vă face fericiţi,pe fiecare în parte.

Părinţii-dezamăgiţi

Femeile se simt deseori vinovate că nu fac destule pentru părinţii lor sau că îi dezamăgesc.

Învaţă să accepţi că părinţii tăi te vor iubi şi judeca indiferent de situaţie. Încearcă şi fii maleabilă,dar dacă mergi pe drumul tău şi ai succes şi eşti fericită,dacă sunt oameni înţelegători,vor fi şi ei fericiţi pentru tine.

Sfatul specialistului

Anda Păcurar,psiholog,anda@psihocenter.ro

Vinovăţia poate avea trei forme:vinovăţie propriu-zisă,care este obiectivă (realizezi că ai greşit şi faci un gest reparator),apoi există sentimente de vinovăţie care sunt orientate spre trecut şi de cele mai multe ori sunt subiective. Şi mai sunt persoane ce dezvoltă un complex de vinovăţie,vizibil de către ceilalţi. Vinovăţia nu este doar un sentiment copleşitor,dar este şi extrem de nociv,afectând grav funcţionarea persoanei şi mai ales modul în care ea relaţionează cu ceilalţi. Un mare terapeut contemporan dădea exemplul unei femei care se simţea vinovată de pierderea unuia dintre copiii săi în timp ce îi neglija grav pe ceilalţi doi pe care-i avea.