5 trucuri ca să uite de televizor
Internet, televizor, consolă de joc, telefoane mobile… Copiii zilelor noastre au tot mai multe ocazii de a-şi petrece timpul în faţa ecranului. Este acesta un lucru bun? Cum să procedezi când lucrurile o iau razna? Îţi oferim câteva soluţii!
Televizorul este ca un magnet atât pentru cei mici,cât şi pentru adulţi.
Aşezaţi confortabil pe canapea,nici nu ne mai întrebăm cum de imaginile din cutia magică ne fac să uităm de toate.
Putem alege exact canalul care se potriveşte stării de moment şi nu trebuie să intrăm în lumea imaginară a unui film.
Urmând exemplul adulţilor,copiii preiau „mirajul” ecranului. Pe de o parte,acest lucru le poate stimula imaginaţia şi îi ajută să înveţe lucruri noi.
În altă ordine de idei,televizorul poate da dependenţă,îl poate îndepărta pe cel mic de viaţa socială şi îi poate influenţa rezultatele şcolare. Cum să faci să fie bine?Desene animate? Da,dar cu program!
Este normal ca micuţul să fie fascinat de ecran,dar dacă timpul dedicat acestui eveniment este nelimitat,încep să apară probleme.
Ochii copilului pot fi afectaţi şi purtarea ochelarilor devine o necesitate.
În plus,uitându-se tot timpul la televizor,copilul are tendinţa să „iasă“ din realitate şi să trăiască în lumea imaginarului.
Nu este normal ca el să se refugieze în tehnologie pentru a-şi rezolva problemele.
Fără a-i da de înţeles copilului că eşti îngrijorată,întreabă-l cum se înţelege cu colegii de şcoală şi care sunt cei mai buni prieteni pe care îi are.
Dacă îţi vorbeşte doar de desene animate sau de emisiuni,este cazul să-i reduci programul la televizor.
Alternative pentru micul ecran
Unul dintre motivele pentru care copiii nu se mai dezlipesc de ecran este plictiseala.
După o zi petrecută la şcoală şi fără partener de joacă,cel mic încearcă să-şi ocupe timpul în cel mai accesibil mod cu putinţă,adică uitându-se la televizor.
Pentru a împiedica acest lucru,este bine să-i dai câte ceva de făcut,indiferent că sunt jocuri sau treburi de rezolvat prin casă.
Televizorul nu trebuie considerat o doică pentru micuţ şi nici o modalitate de a-l face să adoarmă.
Petrece mai mult timp cu copilul
Timpul prea mare petrecut în faţa televizorului afectează educaţia celui mic,întrucât există riscul să devină mai puţin dornic de a învăţa.
De aceea,cea mai mare provocare este să faci învăţatul mult mai plăcut,să ai răbdare să-i explici ceea ce nu înţelege şi să-i captezi atenţia mai mult decât imaginile de pe ecran.
Dacă se uită tot timpul la televizor,copilul are toate şansele să devină supraponderal şi să aibă mari carenţe în relaţiile cu cei din jur.
Programele TV trebuie alese cu mare grijă. Dacă tot îşi petrece o parte din timp cu ele,este bine ca puştiul să înveţe câte ceva atunci când le priveşte.
Îi poţi arăta emisiuni cu animale dispărute sau exotice,instrumente muzicale,filmuleţe din care învaţă cum să construiască diverse lucruri.
Evită canalele cu filme violente şi personaje de acest gen. Copiii nu fac diferenţa între real şi imaginar,aşa că pot rămâne traumatizaţi de astfel de programe.
Rezervă-ţi timp să te joci cu cel mic. Nu contează ce faceţi atâta vreme cât vă petreceţi timpul împreună.
Când ai ocazia,poţi organiza câte o petrecere în care poţi chema şi alţi copii la voi acasă sau puteţi merge în parc să faceţi mişcare.
Nu în ultimul rând,un sport sau un instrument muzical îl va ajuta pe copil să se desprindă de televizor.