7 greşeli ale părinţilor

1 47664 original jpg jpeg

Şi părinţii greşesc uneori... Chiar dacă nervii te-au făcut să iei hotărâri pe care le-ai regretat, soluţii de reconciliere există!

Te crezi un părinte desăvârşit? Ei bine,trebuie să recunoaştem că nimeni nu-i perfect. Psihologii spun că supraprotecţia,critica fără măsură şi lipsa de comunicare pot afecta dezvoltarea psihică a copiilor. Te foloseşti de "minciunele"

Copiii simt când adulţii nu le spun adevărul. Este adevărat că,uneori,părinţii sunt nevoiţi să apeleze la mici „scenarii”,însă excesele îi pot face pe cei mici să-şi piardă încrederea în ei. Psihologii afirmă că este mai potrivit să li se explice lucrurile pe înţelesul lor,folosind exemple simple şi concrete.

Atât cei mici,cât şi adolescenţii nu sunt de acord să fie pedepsiţi dacă,mai întâi de toate,nu s-a discutat ce reguli trebuie respectate. În plus,afirmaţia „Pentru că aşa am spus eu” nu va face decât să creeze o serie de conflicte fără rezultat.

Nu comunici suficient

De câte ori,din cauza lipsei de timp sau a stresului,nu ţi-ai întrerupt copilul în timp ce-ţi povestea cum s-a mai jucat la grădiniţă?

Ei bine,nu numai adulţii simt nevoia să fie ascultaţi şi susţinuţi într-o convorbire. De aceea,este bine de ştiut că părinţii trebuie să fie întotdeuna buni confidenţi,să participe activ la discuţii,chiar şi atunci când timpul îi presează.

Adolescenţii pot avea convingeri şi valori diferite de cele ale părinţilor. În general,aceştia îşi doresc mai multă independenţă decât sunt dispuşi să ofere părinţii. Psihologii mai susţin că aceasta este cauza pentru care părinţii sunt excesiv de protectori cu odraslele lor.

Soluţia? Pentru a-şi da seama cu cine socializează,ei îi pot invita prietenii acasă,sub pretextul unei petreceri. Numai astfel adulţii vor putea analiza anturajul,felul în care comunică,dar şi activităţile lor comune.

Nu luaţi masa în familie

Părinţii trebuie să-şi facă un obicei în a servi masa,măcar o dată pe zi,împreună cu cei dragi. Psihologii mai afirmă despre acest lucru că sporeşte comunicarea şi consolidează relaţiile dintre membrii familiei.

Părinţii trebuie să creeze o ambianţă plăcută în casă. Tinerii se îndepărtează de familie atunci când simt că neînţelegerile sunt din ce în ce mai dese şi mai distructive. Soluţiile nu ţin neapărat de strategii ample,ci de calmul,răbdarea şi de comunicarea oferită de adulţi.

Nu-ţi compara copilul cu alţii de vârsta lui. Se poate interioriza! Specialiştii spun despre complexele de inferioritate că scad dorinţa de a se implica în activităţi şcolare,diminuând astfel dorinţa de afirmare,dar şi pe cea de a comunica cu ceilalţi.