7 mituri despre naştere

1 78706 original jpg jpeg

Sarcina este cea mai frumoasă perioadă din viaţa multor femei. Din dorinţa de a înţelege mai bine ce presupune procesul naşterii, viitoarea mămică va începe să caute informaţii, însă unele dintre acestea pot fi neadevărate.

„E mai uşor să naşti dacă ai şolduri mari”

Există preconcepţia că femeile cu şolduri proeminente vor naşte mai uşor în comparaţie cu cele cu şolduri înguste, la fel cum se crede şi că dimensiunea fătului va uşura sau va îngreuna naşterea. În realitate, lucrurile stau diferit. Oasele fătului nu sunt încă sudate, permiţând încadrarea şi deplasarea prin canalul de naştere, care se lărgeşte pentru a permite expulzia acestuia. În concluzie, naşterea va fi mai uşoară în funcţie de poziţia copilului din acel moment, nu de mărimea sa, iar mărimea şoldurilor nu contează, ci forma şi lăţimea pelvisului.

„Nu mai poţi naşte natural dacă ai făcut cezariană”

Nu este o regulă. Dacă la prima sarcină ai făcut cezariană, a doua oară există posibilitatea de a naşte normal. În funcţie de motivele pentru care s-a recurs prima oară la cezariană şi de starea sănătăţii din timpul celei de-a doua sarcini, medicul va decide care este cea mai potrivită variantă pentru tine.

„Anestezia epidurală poate afecta copilul”

Există riscuri şi efecte secundare asociate cu anestezia epidurală folosită pentru ameliorarea durerii din timpul naşterii. Aceasta scade senzitivitatea din jumătatea inferioară a corpului şi poate determina grăbirea naşterii şi folosirea forcepsului. Mitul conform căruia mamele care optează pentru anestezia epidurală pun în pericol fătul este neadevărat. În schimb, durata naşterii se poate mări.

Descoperă alte mituri false despre naştere pe clicksanatate.ro.