A greşit! Cum procedezi?
Cel mic ţi-a vorbit urât, nu şi-a făcut temele ori refuză să mănânce. În astfel de situaţii, trebuie să apelezi atât la diplomaţie, cât şi la alte metode eficiente de disciplinare.
Intro
Confruntată cu mofturile şi capriciile copilului,poţi fi tentată să ridici tonul şi să îi dai o pedeapsă pe care să o ţină minte. Însă nu aceasta este soluţia:adoptă o atitudine calmă,dar fermă,din care copilul să priceapă că a greşit. Înainte de a-l pune la colţ pentru un comportament necorespunzător,asigură-te că cel mic cunoaşte regulile pe care nu avea voie să le încalce şi că a înţeles de ce eimportant să le respecte.
Tonul face muzica
Când face ceva greşit,nu ridica tonul la el şi lasă-l şi pe el să vorbească. Dă-i timp să reflecteze la ceea ce a făcut. Apoi,explică-i care e vina lui şi cum ar putea s-o îndrepte. O bună modalitate este să-i oferi exemplul personal. Dacă eşti furioasă şi te ambalezi,cel mic nu numai că nu va pricepe nimic,dar va căpăta şi un sentiment de frică. Ai grijă să-i spui clar de ce nu a procedat corect şi ce soluţii ar fi avut la îndemână.
Calm şi fermitate
Dacă cel mic ţipă şi el la tine,nu îi răspunde niciodată la fel,pentru că nu vei face decât să tensionezi şi mai mult atmosfera. În astfel de clipe,răspunde-i cu mult calm,dar cu siguranţă. Dă-i o pedeapsă din care să înţeleagă că,într-un conflict de genul acesta,părintele este cel care are ultimul cuvânt. În ultimă instanţă,nu-l lăsa două zile să se uite la televizor sau,pur şi simplu,ingoră-l câteva ore. Vei vedea că micuţul va veni singur să-şi ceară iertare.
Pont Click! pentru femei
O bună abordare este să îl laşi pe cel mic să suporte direct consecinţele faptelor sale,după cum recomandă specialiştii Academiei Americane de Pediatrie. De exemplu,dacă aruncă jucăria preferată şi aceasta se strică,nu ţipa la el. Cel mai indicat este să nu îi cumperi o jucărie în locul celei stricate. Scopul unei astfel de educaţii este să-l încurajezi să devină responsabil.
Un ultim recurs
Dacă vezi că nu ai sorţi de izbândă nici cu vorba dulce,nici cu responsabilizarea,îl poţi pedepsi interzicându-i accesul temporar la activităţi care îi fac plăcere. Poţi recurge la astfel de pedepse şi când îl prinzi cu minciuna. Ai grijă să nu îl privezi niciodată de la activităţi care ţin de dezvoltarea sa,precum cele sportive sau artistice. Cel mai bine este să îi interzici,pentru o perioadă determinată de timp,accesul la desene animate sau la jocurile pe calculator. În momentul în care îi comunici pedeapsa,explică-i foarte clar ce scop are ea. Limitarea activităţilor favorite poate fi lucrul care-l va face să înţeleagă că atunci când face ceva greşit,va suporta consecinţele.
CASETĂ
Ce faci când greşeşte la teme
Toţi copiii au de făcut teme care nu sunt tocmai pe placul lor. Dacă cel mic refuză să îşi facă temele,întreabă-l care sunt motivele. Caută o soluţie,în funcţie de ceea ce îţi spune. Dacă are probleme la geografie,priviţi împreună un documentar legat de subiect sau răsfoiţi albume de călătorii. Când buba e la istorie sau la biologie,du-l,de îndată ce ai timp,la muzeu şi explică-i pe larg ce sunt exponatele şi cum cele văzute îl pot ajuta la materia respectivă. Când matematica şi fizica sunt cele îi dau bătăi de cap,aminteşte-i de marile descoperiri ale omenirii care au la bază o ecuaţie matematică sau o teoremă. Iar,când te simţi depăşită de situaţie,apelează la o cunoştinţă cu har pedagogic,care i-ar putea stârni odorului interesul pentru materia respectivă.
Trucuri Click!pentru femei
- Nu folosi niciodată violenţa fizică şi verbală pentru a disciplina un copil.
- Nu-i vorbi urât copilului şi nici nu ţipa la el deoarece acest tip de comportament îi face mai mult rău.Îl poate face mai anxios sau îţi poate imita comportamentul.
- Dacă decizi să îi interzici o activitate preferată,fii fermă şi ţine-te de cuvânt,pentru că altfel copilul va repeta greşeala.
- Nu negocia pedeapsa cu cel mic:dacă ai decis că nu se poate uita la desen animate,nu te lăsa înduplecată de rugăminţile lui.
- Pedeapsa trebuie să fie pe măsura faptei.