A luat râie sau păduchi de la şcoală. Ce e de făcut?
Începuturile de an şcolar sunt marcate, de obicei, de epidemii de scabie şi pediculoză. Mai grav este că acestea sunt semnalate, de unităţile de învăţământ şi de mass-media, cu mare tam-tam, în timp ce sentimentele copiilor sunt trecute pe plan second.
Câţi dintre noi pot spune cu mâna pe inimă că nu au avut niciodată râie sau păduchi? Probabil foarte puţini. Restul,chiar dacă nu recunosc,au contactat cel puţin o dată una dintre acestea,însă ezitarea de a mărturisi vine din percepţia greşită pe care o avem asupra problemei. Îţi aminteşti cu siguranţă cât de stigmatizaţi erau cei în capul cărora se găseau păduchi la şcoală. De multe ori marginalizaţi,copiilor care „împrăştiau“ scabie sau pediculoză printre colegi le era greu să socializeze. Ce s-a schimbat de atunci?
Scabia şi pediculoza,vechi de când lumea
· Scabia este cauzată de acarieni,paraziţi mici,vizibili doar la lupă sau la microscop,care se îngroapă în piele şi produc o mâncărime intensă. Erupţia se poate vedea pe piele ca o alergie. Scabia umană are o istorie de peste 2500 de ani,apare oriunde în lume şi nu are nicio legătură cu igiena personală a purtătorului. Cel mai dificil este faptul că râia se transmite foarte uşor,prin contact piele-piele.
· Pediculoza este cauzată de păduchi-insecte mici care trăiesc pe scalp şi se hrănesc cu sânge. Există şi alte tipuri de pediculoză,dar ne vom referi strict la aceasta. Ca şi scabia,şi păduchii sunt preistorici,fiind imposibilă exterminarea lor. Contrar unor prejudecîţi,aceştia se înmulţesc în orice mediu,dar le preferă pe cele curate.
Siguranţa emoţională a copilului primează
O ştire mai veche semnala:„Păduchi şi râie în ţara unde toţi copiii ştiu să folosească tableta“. În aceste condiţii,este normal să tragem concluzia că numai cei needucaţi sau din familii cu o situaţie financiară precară pot fi purtători. De aici „discreţia“ atunci când problema este reală şi poate afecta o întreagă instituţie. Şi tac profesorii,care de multe ori primesc reclamaţii de la părinţi,tac şi tutorii,ca să nu fie scoşi în faţă la şedinţe,dar copiii nu mai tac. Ei aruncă direct cu pietre,la figurat,când secretul iese la iveală.
Purtăm cu noi amprenta reacţiilor părinţilor noştri
Tincuţa C.,mama unui copil de 7 ani,îşi aminteşte şi acum reacţia mamei ei când învăţătoarea i-a spus că ea,pe atunci elevă,are pediculoză. „Cum? Copilul meu? Aşa ceva este imposibil. Îi fac baie zilnic,vedeţi cum vine la şcoală. Sigur de vină este I. (I. era unul dintre copiii săraci ai clasei)“. M-am gândit mult dacă să public mărturisirea ei,fiindcă sună clişeistic. Dar tocmai acest lucru scoate în evidenţă moştenirea emoţională pe care o purtăm cu noi. Iată cum a reacţionat Tincuţa când fetiţa ei a venit acasă cu păduchi. „I-am descoperit când o spălam pe cap. Nu m-a anunţat nimeni de la şcoală. Prima dată am ţipat. Fără să vreau. Fetiţa s-a speriat. Mi-am luat o secundă de respiro. Apoi am revenit asupra situaţiei. Nu am minţit-o. I-am spus că are păduchi şi că avem soluţii să scăpăm de ei“. Este important ca elevului să i se explice că nu are nicio vină pentru faptul că insectele sau acarienii şi-au făcut culcuş în capul lui sau pe piele lui. Acesta este primul pas.
Comunicarea este elementul cheie
Păduchii şi râia se tratează cu medicamente de obicei,dar nu vor trece niciodată fără comunicare. Un exerciţiu simplu de imaginaţie arată că dacă un părinte ascunde că şi odrasla are păduchi,şcoala din care face parte va fi într-o continuă epidemie. Este indicat ca celui mic să i se ofere consiliere psihologică în cazul în care vestea i-a fost dată într-un mod brutal. Dacă şcolărelul tău are păduchi,roagă-i pe profesorii să îi înştiinţeze pe ceilalţi părinţi,pentru ca aceştia să poată verifica acasă. Astfel,faci primul pas spre evitarea unei epidemii. De obicei,copii râd pe seama unor defecte,iar păduchii sunt un defect,clar. Aşa că este indicat ca celor mici să nu li se spună de la cine a plecat problema,în cazul în care se descoperă.
Soluţii eficiente
· Dacă are scabie,du copilul la doctor. Acesta va face un test pentru stabilirea diagnosticului şi va prescrie o cremă care trebuie aplicată pe tot corpul.
· Dezinfectează complet casa. Insistă pe lenjeria intimă,pe cea de corp şi de pat.
· Mergi la farmacie. Vei găsi o gamă largă de produse,de la şampoane,spray-uri şi pieptăni pentru a scăpa de păduchi,până la creme contra scabiei.