Activităţi de vacanţă pentru copilul tău

1 62650 original jpg jpeg

Vacanţa de vară a început şi nu ştii ce să-i propui copilului tău să facă pentru a-şi umple timpul? Găseşti aici câteva idei!

Cât e la şcoală,piciul tău e ocupat cu colegii de clasă,cu învăţatul şi cu făcutul temelor. Are un orar bine stabilit şi stai liniştită. Cu totul stau lucrurile în vacanţă,când crearea unui program devine o problemă pentru unii părinţi. Dacă te numeri printre aceştia,ai putea pune în aplicare următoarele ponturi.

Alege un curs pentru cel mic!

Dacă eşti un părinte care vrea să aibă un copil activ şi în vacanţă,nu-ţi bate capul să-i impui tu un program! Există o mulţime de cursuri şi de şcoli de vară la care îl poţi înscrie pe cel mic:de înot,actorie,pictură,handmade,limbi străine. Nu numai că va învăţa ceva nou sau va aprofunda ceva ce a deprins deja,ci va fi înconjurat de alţi copii cu care poate socializa şi va fi supravegheat de profesori.

Mergeţi la teatru!

Unele teatre au spectacole şi vara,deci ai putea să-l duci pe cel mic la:

-Teatrul de animaţie Ţăndărică din Bucureşti-până la 24 iulie,are spectacole pentru copii.

-Teatrul de Marionete „Aşchiuţă” din Iaşi-a deschis deja stagiunea de vară „Căsuţa cu poveşti” la Bojdeuca Ion Creangă din Ţicău. În fiecare duminică,până la 4 septembrie,are loc câte un spectacol de la ora 11.00,iar preţul unui bilet de intrare este 3 lei.

-Teatrul pentru copii şi tineret Gong din Sibiu – dă start celei de-a patra ediţii a Festivalului „Stagiunea de vară”,în perioada 7-9 iulie. La festival vor lua parte şi alte trupe de la teatre din Cluj-Napoca,Canada,Germania,Bulgaria,care vor avea spectacole între orele 10.00 şi 18.00. Un bilet la un spectacol costă 7 lei,iar la două 10 lei.

Muzeele şi bibliotecile,deschise vara pentru copii

O serie de muzee şi biblioteci din ţară n-au închis vara,ba mai mult,au gândit programe special pentru copii-ateliere,cluburi – şi sunt gata să-i primească pentru ca aceştia să se apropie mai mult ce tot ceea ce înseamnă artă.

Nu rataţi în vara asta!

-Muzeul Benzii Desenate – deschis până la 16 octombrie,la etajul 4 al Muzeului Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti,unde veţi vedea lucrări originale care ilustrează istoria benzii desenate româneşti.

-Programul educativ de vacanţă  „Ne jucăm şi învăţăm la muzeu”-organizat în perioada iulie-august în Ploieşti la Muzeul memorial „Paul Constantinescu”,Muzeul „Ion Luca Caragiale”,Muzeul memorial „Nichita Stănescu”,Muzeul „Casă de târgoveţ din sec. al XVIII-lea-al XIX-lea” şi Muzeul Ceasului „Nicolae Simache”. Copiii preşcolari şi şcolari din ciclul gimnazial pot veni aici pe timpul verii. Programul e compus din 6 module,de marţi până vineri,între orele 10.00 şi 14.00. Dacă vrei să participe şi copilul tău,este nevoie să plăteşti o taxă de 4 lei pe zi.

-Clubul lecturii de vacanţă la Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca – deschis între 25 şi 29 iulie. Mai mult,între 4 iulie şi 31 august,biblioteca îi face program de vacanţă piciului tău. De luni până vineri,de la orele 10.00 la 18.00,are o mulţime de activităţi din care poate alege:pictură,desen,  jocuri de societate,vizionări de filme sau de desene animate,lecturi de poveşti.

Activităţi în timpul tău liber

Dacă n-ai posibilităţi financiare să-l duci pe copil la cursuri sau la alte activităţi care presupun o cheltuială în plus,ce poţi face?

-Gătiţi împreună cu el,mai ales desertul. Se va bucura să te poată ajuta şi va fi în culmea fericirii să primească laude pentru bunătăţile care au ieşit din mânuţele lui.

638c84ec4a281b715d6c79490efb4bee jpg jpeg

-Ieşiţi în parc sau la pădure. E cea mai simplă şi la îndemănă activitate,care te va relaxa şi pe tine,ca părinte,după serviciu,cu atât mai mult dacă îi chemi pe prietenii de familie,însoţiţi şi ei de micuţii lor. Seara ori la sfârşitul săptămânii este foarte plăcut să-ţi petreci timpul în natură şi să-i vezi pe copii jucându-se. 

 -Propune-i,înainte să pleci la serviciu sau cu o seară înainte,să facă un desen,să picteze ceva sau să inventeze o poveste pentru tine sau pentru tati,până te vei întoarce seara acasă. Va fi ocupat o parte din zi cu trebuşoara pe care i-ai dat-o şi timpul îi va trece mai uşor şi cu folos. Ai putea chiar să-i „faci de lucru” cu un joc nou,o cărticică despre cum se fac figurine din origami,un gherghef,pentru fetiţe.

Alegerea celor mai potrivite activităţi pentru vacanţa de vara depinde de tine,de cât de mult îţi cunoşti copilul,de preferinţele şi talentele lui. Vara este un prilej minunat pentru a face ceea ce-i place şi pentru a-şi şlefui aceste talente.