Află cât e bine să te joci cu copilul tău!

1 73883 original jpg jpeg

Răspunsurile la această întrebare sunt numeroase, iar mulţi părinţi spun că nu se distrează cu micuţii lor atât de mult pe cât şi-ar dori. Motivele sunt diverse şi diferă de la caz la caz. Dar de ce e atât de important să te joci cu prichindelul tău? Psihologii spun că prin joacă îl ajuţi pe copil să se dezvolte.

La ce e bună joaca

Cel mic nu ştie să facă diferenţa între joacă şi învăţare,de aceea,prin astfel de activităţi îşi dezvoltă imaginaţia,obişnuieşte să se concentreze şi să-i respecte pe cei cu care interacţionează.

În plus,prin joaca cu prichindelul tău vei construi o legătură care va dura pentru totdeauna. Astfel,el ştie că este iubit şi apreciat,şi,odată ce creşte,va fi cooperant şi va comunica mai uşor  cu tine. Acestor calităţi li se adaugă creşterea stimei de sine,dezvoltarea unor abilităţi sociale.

Tipuri de jocuri în funcţie de vârstă

0-12 luni

În primele luni de viaţă,bebeluşul se ghidează foarte mult după auz. Pe lângă vocea părinţilor,este interesat şi de zgomotele din jur. Prin urmare,încurajează-l să înveţe sunete noi. Cântă-i sau spune-i o poveste imitând vocile personajelor. Mai poţi să-i captezi atenţia şi cu jucării care scot tot felul de sunete. La vârsta de un an,coordonarea mână-ochi şi dexteritatea manuală se îmbunătăţesc. Copilul are un control mai bun asupra degetelor şi a mâinilor şi poate explora jucăriile şi împrejurimile mai mult decât înainte. Odată ce văzul i se dezoltă,introdu în joaca voastră jucării de diferite mărimi şi culori,cum sunt cuburile şi mingile. Joacă-te cu cel mic cel puţin două ore în fiecare zi.

1-2 ani

Tranziţia bebeluş-copil are loc când prichindelul face primii paşi. Acum începe să exploreze totul în jur. Până la doi ani,este conştient de obiectele din jur,astfel încât este capabil să construiască blocuri din piese lego,să vorbească la un telefon sau să împingă o maşină de jucărie. Aceste obiecte contribuie la dezvoltarea abilităţilor motorii fine ale copilului. Tot la această vârstă utile sunt şi cărţile cu cât mai multe imagini,permiţându-i copilului ca,în timp,să le recunoscă şi să le reţină denumirea. Antrenează-ţi copilul în astfel de activităţi aproximativ 3 ore zi de zi.

Atenţie! Asigură-te că jucăriile sunt pentru grupa de vârstă în care se încadrează prichindelul tău şi că acestea nu au piese mici care pot fi eliminate,rupte sau înghiţite.

2-3 ani

La această vârstă creierul copilului este de două ori mai activ decât creierul unui adult. Pentru că este în etapa în care îi place să alerge,să sară şi să se joace cu mingea,mergi cu el în parc cât mai des,întrucât toate aceste activităţi îl ajută să-şi dezvolte abilităţile motorii. Este indicat să petreci în jur de o oră – o oră şi jumătate cu prichindelul tău în parc.

3-6 ani

Până la 6 ani,viteza de procesare,de memorare şi de rezolvare a problemelor este în creştere. Atunci când te joci cu prichindelul tău,lasă-l pe el să propună o temă şi intră în lumea lui. Pune-i întrebări,faceţi schimb de roluri şi introdu în jocul vostru jucăriile de prin casă. În plus,ajută-l să-şi dezvolte creativitatea punându-l să construiască obiecte din plastilină,să coloreze şi să deseneze. Nu uita de tricicleta ori de bicicleta cu roţi ajutătoare. Joacă-te cu copilul tău în jur de 2-3 ore pe zi.