Ai un copil stângaci? E de bine!

1 65767 original jpg jpeg

Micuţul tău îşi foloseşte mai mult mâna stângă la scris, mâncat şi, la joacă, dă mai mult cu piciorul stâng în minge? Nu e cazul să te îngrijorezi. Copilul tău este absolut normal. Ba mai mult, oamenii de ştiinţă au descoperit că unii copii stângaci se dovedesc a fi mici genii.

Ce au în comun Picasso,Michelangelo,Leonardo da Vinci,Bach,Jimi Hendrix,Charlie Chaplin şi Diego Maradona? Răspunsul pe care-l intuieşti este corect. Cu toţii au fost stângaci. Studiile în domeniu au scos la iveală că stângăcia nu este o boală sau un defect din naştere,ci mai degrabă ea poate fi considerată un atu.

Pont

Multe personalităţi din istorie,savanţi,pictori,muzicieni,oameni diferiţi şi cu preocupări diverse au demonstrat că sunt nomali,ba chiar pot depăşi această condiţie printr-un grad de inteligenţă ieşit din comun.

Ce spun statisticile

Te întrebi,probabil,care sunt şansele ca un copil să fie stângaci. Când ambii părinţi sunt stângaci,unul din doi copii se poate naşte astfel. Când este doar un părinte,probabilitatea ca cel mic să fie stângaci este de până la aproximativ 17%. Nu în ultimul rând,un copil din zece poate fi stângaci,dacă părinţii lui sunt dreptaci.

Cum îţi dai seama că e stângaci

Poţi observa reacţiile copilului în viaţa de zi cu zi. Priveşte cu atenţie cu ce picior loveşte în minge sau ce mână foloseşte când se spală pe dinţi.În jurul vârstei de doi ani,când începe să mânuiască instrumentele de scris,îţi poţi face o idee mai clară dacă acesta este sau nu stângaci. Semne pot apărea încă din sarcină. În timpul ecografiilor,se poate vedea care este mâna pe care micuţul o duce mai des la guriţă.

Nu încerca să-l corectezi!

Sunt mulţi părinţi,bunici,educatori care consideră stângăcia copilului o boală care îi poate afecta semnificativ întreaga viaţă.

De aceea,dar şi din cauza unor idei preconcepute sau a superstiţiilor,adulţii îi forţează pe cei mici să facă lucrurile cu partea dreaptă.

Dacă vei încerca să-i schimbi lateralitatea,în capul lui se va produce o confuzie pe termen lung şiriscă să devină neîndemânatic,greoi în dobândirea deprinderilor şi,în general,va face lucrurile mai slab din punct de vedere calitativ.

Ca să nu mai vorbim că,obligându-l să scrie cu dreapta,micuţul se poate confrunta cu probleme în însuşirea scrisului şi cititului sau chiar cu tulburări de limbaj.

Ştiai că savantul Albert Einstein a fost diagnosticat cu dislexie (tulburare de citire – citire lentă,cu greşeli,dificultăţi în înţelegerea textului citit)? Şi el era stângaci.

„Am auzit frecvent de părinţi,învăţători,bunici sau alte persoane care au recurs la tot felul de metode,unele de-a dreptul barbare,cum ar fi legatul mâinii stângi la spate pentru a dezvăţa copilul de folosirea ei. Pe lângă faptul ca veţi traumatiza copilul,acesta va deveni neîndemanatic,greoi în dobândirea tuturor deprinderilor,va face lucrurile mult mai încetşi mai prost calitativ decât o va face cu stânga. Veţi avea un copil care scrie foarte urâtşi încet,iar asta îi va afecta foarte tare rezultateleşcolare. Singurele probleme care pot,într-adevăr,apărea la copilul stângaci sunt cele de însuşire greşită a scrisului. Dar asta nu e o regulăşi poate fi corectată foarte lesne,cu răbdareşi exerciţii“,explică psihologul Cornelia Codreanu.

Se orientează bine în spaţiu şi pot fi creativi

Totul porneşte din creier. Mai precis,de coordonarea laterală a corpului sunt responsabile emisferele cerebrale.

Astfel,de activitatea părţii drepte a corpului se ocupă emisfera stângă,despre care studiile ştiinţifice au arătat că ajută la procesarea logică a informaţiilor.

Activitatea de pe partea stângă a corpului este influenţată de emisfera dreaptă,care înlesneşte producerea limbajului,a proceselor creative,a emoţiilor şi determină o mai bună orientare în spaţiu.

Conform teoriei emisferei dominante,apărută în 1960,există o legătură între mâna folosită cel mai mult şi emisfera cerebrală dominantă.

La stângaci vorbim despre cea dreaptă,care le dă stângacilor aptitudini speciale,de exemplu,pot gândi în imagini.

Fii oglinda lui!

Pentru micuţii stângaci,scrisul este o activitate mai obositoare decât pentru ceilalţi. Poziţia mâinii poate provoca probleme,precum dureri ale braţului şi spatelui,din cauza poziţiei incorecte.

În plus,copilul poate face mai des măzgăleli şi va scrie mai încet decât ceilalţi. Copiii care scriu cu stânga fac mai pete de cerneală pe foaie,pentru că trec cu mâna peste ce au scris în pagină.

Explicaţia este simplă. Pentru că trebuie să scrie „în oglindă“,micuţul încearcă să vadă literele de pe foaie pe măsură ce înaintează în rând şi le şterge fără să-şi dea seama că cernala poate nu s-a uscat. Practic,un copil stângaci nu vede ce scrie de mâna lui.

Cu răbdare şi ajutor din partea ta,şcolarul tău va scrie uşor şi caligrafic,iar spatele şi braţul nu îi vor mai obosi atât de mult.

Nu te gândi că e simplu,dar nici imposibil. Să îi iei mâna într-a ta şi să o ghidezi pe foaie este metoda clasică pentru copiii care scriu cu dreapta,însă la stângaci scrisul trebuie să fie ca în oglindă.

Şi după acest principiu te iei şi când îl ajuţi să-şi lege şireturile,de exemplu.

Cel mai uşor este să te postezi în faţa lui,nu lângă,nu în spatele copilului şi să îl laşi să te urmărească,apoi să te imite. Ca şi cum tu ai fi oglinda lui.