Ajută-ţi copilul să socializeze!

1 66530 original jpg jpeg

Îţi doreşti să ai un copil sociabil, dezgheţat, întotdeauna capabil să se facă remarcat şi plăcut? Sunt lucruri care se pot învaţa!

Depistează semnele de timiditate

Dacă teama de persoane necunoscute nu a dispărut în jurul vârstei de 2 ani,e semn că micuţul e timid. Aceasta se manifestă printr-un comportament de evitare. Frică de contact vizual:priveşte în pământ sau întoarce capul când i se vorbeşte. Frică de contact verbal:nu răspunde când i se vorbeşte. Teamă de a se aventura singur:nu se îndepărtează de mediul/persoanele pe care le cunoaşte,îi e frică de locurile necunoscute. Toate aceste simptome pot fi remediate cu blândeţe şi răbdare.

Du-l în colectivitate

Se spune adesea că la creşă copiiidevin mai sociabili. Dar faptul că sunt aduşi devreme în colectivitate nu îi face obligatoriu nişte persoane mai sociabilă. Poţi să-ţi înlesneşti prichindelului întâlnirile cu alţi copii. Poţi să-l duci,zilnic,să se joace în părculeţ. Sau să intri într-un grup de mămici cu copii mici,şi să vă întâlniţi în mod regulat,cu diverse ocazii.

Petreceţi timp împreună

Cu cât veţi petrece,împreună,mai multe momenteagreabile,vesele şi pline de umor,cu atât copilul tău va fi mai sociabil. Când primeşti musafiri,lasă-l şi pe micuţ în preajmă.

Impune primele reguli

Puţin câte puţin,micuţul trebuie să înveţe să respecte regulile societăţii,să înţeleagă că nu toate capriciile îi pot fi satisfăcute,că şi alţii au nevoile lor şi vor să fie respectaţi.Dacă cedezi ori de câte ori îţi cere ceva,îl poţi transforma într-un mic tiran,antipatizat atât de către cei mici cât şi de către adulţi. Departe de a-l îngrădi,regulile de politeţe şi de respect pentru celălalt îl fac simpatic şi îl transformă într-o companie agreabilă. A socializa înseamnă să ştii să spui „te rog” şi „mulţumesc”.

Susţine-l în caz de conflict

Copilul are nevoie să fie susţinut,acompaniat. Dacă un altul îi ia găleţica cu forţa,şi-l vezi prichindelul cu lacrimi pe obraz,nu ezita să-i sari în ajutor:„Nu mai ai găleţica? Hai să mergem s-o luăm înapoi”. Ideal ar fi să-i convingi apoi pe cei doi copii să se joace din nou împreună.