Ameninţă că pleacă de acasă? Nu-l ignora!
Nevoia de independenţă sau neînţelegerile grave cu părinţii sunt doar două dintre motivele pentru care copiii pleacă de acasă. Iată cum poate fi prevenită o astfel de situaţie.
Pe aceeaşi temă:
Muzica îl influenţează în mod negativ?
"Nu mă mai înţeleg cu copilul!"
În ţara noastră,se înregistrează în medie trei cazuri de copii dispăruţi într-o singură zi. 90% dintre ei fug de fapt de acasă. Motivele principale? Conflictele cu părinţii,abuzurile verbale sau fizice,lipsa înţelegerii şi a afecţiunii. Cum îţi dai seama dacă vorbeşte serios
” Aproape fiecare adolescent a dat replica aceasta într-o ceartă cu părinţii. Dacă a spus-o o dată,la nervi,nu este o problemă. Dar dacă o repetă la fiecare ceartă,se simte neînţeles şi nedorit de propria familie.
Este bine să nu te arăţi indiferentă
Ţi-a vorbit de nenumărate ori că vrea să plece de acasă? Cea mai mare greşeală este să nu-i iei în serios ameninţările. Frazele de genul „Ascultă! Faci cum vrei,uşa-i deschisă!” şi „O să te-ntorci când ţi se va face foame” nu sunt de ajutor în această situaţie.
Îi sugerează doar că ţie îţi este indiferent dacă pleacă sau rămâne acasă. Tocmai acesta este lucrul de care se teme:că nu contează pentru tine. Aşa că nu face nimic din ce ar putea să-l împingă spre acest gest,pe care îl veţi regreta amândoi.
Un asemenea răspuns nu îmbunătăţeşte situaţia. Nu-i bine să-i răspunzi adolescentului într-un mod agresiv. Eşti totuşi o persoană matură,care a trăit toate neliniştile adolescenţei.
Nu este cazul nici să faci glume pe seama adolescenţilor,umorul chiar nu-şi are locul aici:
Efectul nu este cel pe care-l aştepţi,deşi tu poate crezi că aşa mai reduci din tensiune.
Întreabă-l ce-l nemulţumeşte şi lasă-l să-ţi spună ce are pe suflet. Nu are nevoie de o predică despre cât de mult efort ai depus să-l creşti,decât dacă vrei să simtă că este o povară.
Dacă ai aflat ce-l nemulţumeşte,fă nişte schimbări:dă-i mai multă libertate,petrece mai mult timp cu el.
Lipseşte fără să anunţe
Dacă pleacă fără să-ţi spună unde merge şi când vine înapoi,poţi considera că este o tentativă de fugă de acasă. Absenţa lui,mai ales dacă se repetă,la fel ca şi întârzierea cu care se întoarce de la şcoală,nu ar trebui să te lase indiferentă.
Dacă nu,va ajunge acasă din ce în ce mai târziu,pentru a obţine o reacţie din partea ta. Tocmai indiferenţa cu care îl tratezi îl face să aibă îndoieli. Fuga de acasă este de obicei precedată de aceste avertismente,aşa că nu le ignora.