Anemia, deficienţa nr.1 în lume

1 50555 original jpg jpeg

De multe ori te simţi lipsită de energie, ameţeşti, te doare capul şi oricât te-ai odihni, oboseala nu-ţi mai trece. Atunci te înscrii „ cu succes” pe lista celor peste 20 % dintre femei care suferă de această deficienţă.

Ce este anemia?Anemia este o tulburare cauzată de un număr anormal de mic de globule roşii sănătoase în sânge. Globulele roşii au rolul de a transporta oxigen în tot organismul,iar o deficienţă a lor are consecinţe grave asupra organismului. Există mai multe tipuri de anemii,dar cele mai frecvente în rândul femeilor şi copiilor sunt  anemia feriprivăşi anemia cauzată de o carenţă de acid folic sau de cupru.

Anemia feriprivăeste cauzată de deficienţa de fier din sânge,aceasta fiind şi cea mai răspândită deficienţă din lume. Fierul este un mineral esenţial în fabricarea hemoglobinei,însărcinată cu transportul oxigenul.

Anemia cauzată de o carenţă de acid folic(sau vitamina B9) sau de cupru este frecventă în special în rândul femeilor şi al copiilor. Acidul folic este o vitamină necesară în fabricarea de noi celule în organism,inclusiv a globulelor roşii. Iar cuprul joacă un rol esenţial în asimilarea şi metabolizarea fierului în organism.

Din ce cauză suferi de anemie?

Copiii şi femeile sunt persoanele cele mai afectate de deficienţa de fier,de cupru şi de acid folic. Această deficienţă este cauzată de:o dietă săracă în fier,afecţiuni cronice,naştere,alăptare,menstruaţie abudentă,tratament antiinfalamtor (administrarea aspirinei provoacă sângerări intestinale şi,în consecinţă,pierderi de fier). Nou-născuţii prematuri şi bebeluşii alăptaţi cu lapte necorespunzător (lapte de vacă sau o formulă care nu-i acoperă nevoile nutriţionale) pot suferi de o anemie de fier şi alte vitamine.

Cum îi afectează pe bebeluşi

Dacă dinţii bebeluşui tău întârzie să apară, iar fontanela (adâncitură din creştetul capului) se închide cu greutate,e posibil ca micuţul să aibă rahitism. În plus,este nervos,palid,nu are poftă de mâncare şi greutatea lui este mai mică decât a unui bebeluş de vârsta lui. Odată cu apariţia bolii,scade puterea de apărare la infecţii şi apar crampe musculare la picioare. Deficitul de fier duce la rahitism,o afecţiune cu consecinţe grave asupra sănătăţii lui.

Recunoşti simptomele?

Cele mai frecvente simptome sunt consecinţa directă a neoxigenării corecte a organismului,adică:

  • oboseală nejustificată
  • ameţeli
  • dureri de cap
  • creşterea ritmului cardiac
  • pierderea suflului la cel mai mic efort
  • pierderea apetitului
  • picioare şi mâini reci

Ce măsuri iei?

Primul care îţi poate spune dacă tu sau copilul tău suferiţi de anemie este un medic de familie sau un hematolog,după ce o analiză a sângelui. El îţi poate recomanda doza zilnică de fier pe care trebuie să o iei. În plus,îţi poţi suplimenta dieta cu alimente bogate în fier:gălbenuş de ou,ficat de pui şi de vită,broccoli,germeni de grâu,alune neprăjite,caise uscate,pâine de secară. Avantajul este că ficatul,germenii de grâu,secara şi nucile conţin şi cupru,un mineral esenţial în metabolismul fierului.  În cazul bebeluşului tău,medicul pediatru îţi poate recomanda ce suplimente de fier îi poţi da şi care este formula de lapte cea mai bună pentru el. Dacă ai un copil mai mare,alimentele bogate în fier şi în cupru îi vor fi de ajutor.

Ponturi:

  • fierul se absoarbe mai uşor dacă îl iei pe stomacul gol sau în timpul mesei
  • nu lua suplimente de fier cu cafea,deoarece îi diminuează absorbţia
  • consumă multe fructe bogate în vitamina C;această vitamină stimulează aciditatea gastrică şi prin urmare,grăbeşte asimilarea fierului în sânge.
  • ia fier în formă lichidă deoarece se asimilează mai repede


Recente

pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg
medic  foto   Shutterstock jpg
Paste cu sos pesto  Sursa foto shutterstock 156789950 jpg
Cum se curăță ecranul televizorului jpg
nuntă  foto   Shutterstock jpg
Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg