Anemia feriprivă şi obiceiurile alimentare ale şcolarilor din România lui 2016
Câţi dintre copiii de şase ani din România suferă de anemie feriprivă? Cum arată mesele şcolarilor din România şi care sunt alimentele bogate în fier preferate de copii?
Acestea sunt subiectele pe care Nestlé România le-a adus în discuţie în cadrul evenimentului „Împreună creştem copii puternici”,ai cărui invitaţi au fost prof. dr. Doina Anca Pleşca,medic primar pediatru,vicepreşedinte al Societăţii Române de Pediatrie,Nicoleta Tupiţă,specialist în nutriţie,Nestlé România,şi vedeta TV Anca Lungu.
„Studiile recente arată că 14,5% din copiii de şase ani din România suferă de anemie feriprivă. De asemenea,acestea stipulează că prevalenţa carenţei de fier este mai mare în zonele rurale,unde 18% din şcolari suferă de această deficienţă,în timp ce în zonele urbane se înregistrează o valoare de 10,5%”,declară prof. dr. Doina Anca Pleşca.
Cum arată meniul zilnic
Potrivit studiilor,cel mai des,în meniul săptămânal al celor mici se regăsesc alimente precum pâinea albă,pastele şi cartofii. Deşi recomandările nutriţionale sunt ca jumătate din cantitatea de făinoase consumată de cei mici să fie din cereale integrale,60% din copii nu au consumat niciodată pâine integrală. În schimb,80% din ei consumă zilnic pâine albă. Ouăle sunt un alt aliment consumat des de şcolari,ele regăsindu-se în meniul săptămânal a peste 55% din copiii de şase ani. Carnea de pasăre este în topul preferinţelor celor mici când vine vorba de alimente de origine animală,80% din copii consumând-o săptămânal. Pe locul doi se află carnea de porc. Peştele este consumat foarte rar de copiii de şase ani din România.