Anturajul are şi părţi bune

Să fie ambiţios, luptător şi să înveţe să lucreze în echipă. Iată doar câteva dintre lucrurile benefice pe care adolescentul tău le învaţă de la prieteni.
Prietenii îl fac încrezător
Gândeşte-te că alături de prieteni se simte înţeles şi poate fi deschis. Nu uita că pentru a învăţa să fie „pe picioarele lui”,trebuie să se desprindă de mama şi de tata. Părinţii autoritari sau exagerat de protectori îi pot induce uşor neîncrederea în propriile forţe. De aceea,nu ezita să-i spui că uşa casei voastre este larg deschisă pentru prietenii lui.Îşi descoperă noi pasiuni
Cu ajutorul anturajului,adolescenţii îşi pot descoperi pasiuni constructive pentru sport,călătorii,muzică. Totodată,tinerii din cercul lui îl pot convinge mai uşor decât tine,prin puterea exemplului,să facă unele lucruri de care se temea. Aşa ar putea începe să meargă la înot sau să participe la un concurs la care nu ar fi vrut să participe altădată. Făcând asta împreună cu un prieten,lucrurile devin mai simple,pentru că se simte încurajat.
Anturajul,perfect normal
Potrivit psihoterapeutului Crista Darie,în adolescenţă,tinerii îşi caută identitatea,sunt sfâşiaţi emoţional între tendinţa de a deveni îndependenţi şi cea de a se mai bucura de confortul din relaţia cu părinţii. Apar tendinţe de revoltă,iar dorinţa lor de a-şi forma grupuri de prieteni de aceeaşi vârstă,care „îi înţeleg mai bine decât părinţii”,este perfect normală.
Devine mai ambiţios
Te-ai gândit că notele bune din ultima vreme de la „mate“ se datorează chiar anturajului? Explicaţia este simplă. Dacă are un grup de prieteni pasionaţi de matematică,înseamnă că l-au ambiţionat. Este motivat,chiar provocat,să muncească mai mult,ca să ajungă la performanţele prietenilor,ba chiar să-i depăşească.
Cum îţi stabileşti relaţiile cu colegii
Pentru a avea relaţii lipsite de conflicte la birou,trebuie să ştii mai întâi cu ce gen de persoane lucrezi. Iată câteva tipuri de posibile personalităţiale ale colegilor şi cum trebuie să le abordezi.
Timidul
Este priceput în domeniul lui,dar foarte modest. Cum ţine la reputaţia de persoană de încredere,poţi conta pe el,dar în condiţii de stres se descurajează destul de repede. Strategia ideală:Ajută-l să-şi conştientizeze calităţile şi să se simtă important şi apreciat.
Este tipul de coleg serios,dar şi agresiv,fiind tentat să-i scoată din joc pe colegii care-i ameninţă poziţia.
Strategia ideală:Nu te arăta autoritară sau atotştiutoare. Ca să-l câştigi de partea ta,permite-i să-şi etaleze calităţile.
Distratul
Se agită cu uşurinţă şi abia aşteaptă un moment să-şi amuze colegii cu glumele lui,ceea ce-l face un personaj popular.
Strategia ideală:Este un coleg cu care te poţi sfătui în probleme personale şi cu care poţi lua o pauză de cafea când te simţi obosită. Discuţiile legate de angajamentele de serviciu îl fac şi mai agitat.